ABD: Suriye’nin açıklaması yetersiz

Esad, Lübnan’daki tüm birlikleri, önce ülkenin doğusundaki Bekaa bölgesine, sonra Suriye-Lübnan sınırına çekeceklerini açıkladı.

Esad, Suriye parlamentosunda yaptığı konuşmada,  ”Lübnanlılar Suriye’nin çekilmesi üzerine bir oydaşma sağlarsa bir gün bile durmayız” dedi.

Esad, Lübnan Devlet Başkanı Emil Lahud’la gelecek hafta çekilmeye ilişkin planı onaylamak üzere biraraya geleceklerini belirterek, BM Güvenlik Konseyi’nin 1559 sayılı kararına uymakla da uluslararası camianın beklentisinin karşılanacağını bildirdi.

Başkent Şam’da Esad’ın meclisteki konuşması büyük alkışla karşılandı. Meclis binası dışında Esad’ın konuşmasını dinleyen halk da sevgi gösterisinde bulundu.

Suriye, bu planı hayata geçirmesi durumunda, Lübnan’daki iç savaşı bitiren Taif Anlaşması’nın şartlarını yerine getirmiş olacak.

LÜBNAN MEMNUN

Lübnan’daki muhalefetin önde gelen liderlerinden Velid Canbolat, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın Lübnan’daki tüm askerlerin önce Bekaa bölgesine, oradan Lübnan-Suriye sınır bölgesine çekileceği yönündeki açıklamasını ”olumlu bir başlangıç” olarak niteledi.

ABD YİNE DE SALDIRGAN

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın, Suriye birliklerinin Lübnan’dan çekilme planının ”yeterli olmadığını” açıkladı.

Bakanlık sözcüsü Adam Ereli, Esad’ın konuşmasına ilişkin, ”Konuşmada yeni bir şey yok. Bunları geçmişte de duyduk. Duymadığımız şeylerse hemen ve tamamen çekilmedir. Bunlar BM’nin 1559 sayılı kararının merkezini teşkil ediyor” dedi.

Ereli, ”Yabancı birliklerin Lübnan’dan hemen çekilmesini istiyoruz. BM kararının yerine getirilmesini bekliyoruz. Bunu Esad’ın konuşmasında duyamadık” diye konuştu.

(aa)

1100460cookie-checkABD: Suriye’nin açıklaması yetersiz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.