ABD ve AB’den muhtıra karşıtı açıklama

”Türk demokrasisi ve onun anayasal süreçlerine tam destek verdiklerini” söyleyen Rice, Irak’a komşu ülkeler toplantısına katılmak üzere Mısır’a giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD Dışişleri Bakanlığının yayımladığı metne göre Rice, bir gazetecinin, ”AB’nin Türkiye’de ordunun cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin tartışmalara müdahale etmemesini istediğini” belirterek, ABD’nin bu konuda Avrupalılarla aynı görüş paylaşıp paylaşmadığı sorusunu şöyle yanıtladı:

”ABD, Türk demokrasisi ve onun anayasal süreçlerine tam destek veriyor. Bu da seçim, seçim sistemi ve seçim sisteminin sonuçları ile anayasal sürecin sonuçlarının uygulanması gerektiği anlamına geliyor. Evet. Cevap evet. ABD, (AB ile) benzer tutum içindedir.”

”DEMOKRASİ DAHA DA GÜÇLENEREK ÇIKABİLİR”

Öte yandan AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye’de demokrasinin, yaşanan krizden daha da güçlenerek çıkabileceğini söyledi.

Rehn, Reuters’a yaptığı açıklamada, ”Türkiye krizden kendi çabalarıyla ve demokratik ilkelere tam riayetle çıkmalıdır, hatta krizden, öncekinden daha iyi bir demokratik yapı oluşturarak çıkması olasılığı da var” dedi. Rehn, ”Yeni parlamento ve yeni cumhurbaşkanının, reform sürecinin yeniden başlatılması şansına sahip olacağını” da belirtti. 
”Türkiye’nin bu zor döneminde” AB’nin Ankara ile dayanışma göstermesinin önemli olduğunu vurgulayan Rehn, ”AB’ye aday bir ülkedeki demokratik gelişmeler konusunda duyarlı olmak bizim meşru hakkımızdır” diye konuştu.

Rehn, ”Türkiye’nin bir dostu olarak, bugünlerdeki gelişmelerin her zaman demokratik bir çizgide ilerlememiş olmasından kaygı duyuyorum ve demokratik ilkelere saygı, krizin ülkedeki sorumlu tüm liderlerce hızla çözümlenmesi çağrısı yapıyorum” dedi.

1150500cookie-checkABD ve AB’den muhtıra karşıtı açıklama

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.