ABD ve İngiltere uzlaştırdı

Lüksemburg’ta Türk gazetecileriyle basın toplantısı yapan Gül, Avusturya’nın itirazlarının aşılması konusunda da, konu sadece Türkiye ve AB’yi değil bütün dünyayı ilgilendirdiği için birçok kişinin katkısı olduğunu belirtti.


Gül, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın devrede olduğunu, kendisinin belki de pek de uygun olmayan saatlerde 3-4 kez ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ile görüştüğünü söyledi.


Dışişleri Bakanı, dönem başkanı olarak İngiltere’nin olağanüstü bir çaba harcadığını, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ile 20-30 kez görüştüğünü ve İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Peter Westmacott’un da iyi bir görev yaptığını sözlerine ekledi..


STRAW’A ÖVGÜ


AB Dönem Başkanı İngiltere’nin Dışişleri Bakanı Jack Straw, müzakerelerin başlaması için canla başla çalışan isimlerden biriydi. Avusturya delegasyonunu ikna etmek için 6 görüşme yapan Straw, AB Komisyonu’nun Genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn ile de sürekli irtibat sağladı. Straw, gelişmeleri Ankara’dan takip eden Abdullah Gül başkanlığı’ndaki Türk heyetini de sürekli bilgilendirdi.


İngiltere’de yayınlanan The Financial Times gazetesi “Konu İngiltere olsaydı bile ancak bu kadar çaba harcayabilirdi. Türkiye, gerçekten özel bir öneme sahip” diyerek  Straw’ın 2 gün süren bu çabalarını övdü.


RICE’IN MÜDAHALESİ AŞAĞILAYICI


İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Independent ise ABD’nin uzlaşmaya katkısını AB açısından aşağılayıcı olarak yorumladı. Independent yazarı Simon Tisdall, Türkiye’nin krizin çözümü için ABD’den yardım istemesinin Avrupa halkı için aşağılayıcı bir durum olduğunu öne sürdü.


Birçok gazetede İngiliz diplomasisine övgüler yağdırılırken, Simon Tisdall, İngiltere’nin iyi bir liderlik gösterememesi yüzünden birliğin, özellikle görüşlerinin dikkate alınmadığından yakınan Avrupa vatandaşlarının gözünde yeniden zor duruma düştüğü yorumunu yaptı.

1025250cookie-checkABD ve İngiltere uzlaştırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.