AB’de mali kriz toplantısı

Dow Jones endeksi dört yıldır ilk kez 10 bin puanın altına indi

AB Maliye Bakanları Almanya, Fransa ve İngiltere borsalarında dün yaşanan panik ve büyük kayıplar ardından piyasaları yatıştırmayı hedefliyor.

ABD hükümetinin Kongreden geçirdiği 700 milyar dolarlık kurtarma paketi ve bir çok AB üyesi ülke hükümetinin bankaları kurtarmak için attığı adımlar endişeleri yatıştıramamış görünüyor.

Güne başlarken Asya borsaları yine çalkantılı görüntü. Japonya’da Nikkei endeksi güne yüzde 5 kayıpla başladı ve beş yıldan bu yana ilk kez 10 bin puanın altına düştü. Nikkei daha sonra bir miktar toparlanıp yeniden 10 binin üzerine çıktı.

Avustralya’da Merkez Bankası yüzde 1 ile son 16 yılın en büyük faiz indirimini yapana kadar inişte olan borsalar, indirim sonrası toparlandı.

Çin Tayvan ve Güney Kore borsaları da güne kayıplarla başladı.

Dün New York’da Dow Jones endeksinin bir ara yüzde 8’e varan oranda düşmesi üzerine bir açıklama yapan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush, 700 milyar dolarlık kurtarma planının etkisini göstermesi için biraz zaman geçmesi gerektiğini söyledi.

Dünkü kayıplar

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki mali kuruluşları kurtarma planı ve Avrupa ülkelerinin zor durumdaki mali kuruluşları korumak için ayrı ayrı harekete geçtiği hafta sonunun ardından borsalar yeni haftaya rekor düşüşlerle başladı.

Asya borsalarındaki düşüşü, Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri ve Latin Amerika borsaları takip etti.

New York’ta Dow Jones endeksi bir ara yüzde 8 düşüş gösterirken, sonunda günü yüzde 3 düşüş ile kapadı.

Londra’da FTSE ise yüzde 8 ile son 20 yılın en büyük düşüşünü kaydetti. Frankfurt ve Paris’te de benzer düşüşler görüldü.

Avrupa borsalarındaki bu durum Rusya, Hindistan ve Brezilya’daki borsaları da olumsuz etkiledi.

Moskova ve Sao Paolo’da kayıpların ulaştığı seviye nedeniyle işlemlere ara verildi.

Mali krizin küresel ölçekte büyümeyi vurarak ham petrole talebi düşüreceği endişesi nedeniyle petrol fiyatları da geriledi.

Son 8 ayın en düşük seviyesine gerileyen petrolün varil fiyatı 90 dolar civarında. (BBC)

1179900cookie-checkAB’de mali kriz toplantısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.