AB’den, Rumlara by-pass

 
AB Komisyonu’nun KKTC’ye ambargoyu kaldırmak için hazırladığı paketin içeriği netleşiyor. AB Kıbrıs paketini, oy çokluğu gerekmeyen ve üçüncü ülkelerle dış ticareti öngören AB anlaşmasının 133’üncü maddesine göre hazırladı. Rumlar konuyu AB Adalet Divanı’na götürmekle tehdit etti.

AVRUPA Birliği’nin KKTC üzerinden ambargoyu kaldırmaya yönelik paketinin ayrıntıları belli oldu. Hazırlanan 7 sayfalık taslakta, Kıbrıs Rum Kesimi by-pass ediliyor ve KKTC ile doğrudan ticaret yolu açılıyor. Hazırlanan taslakta, üçüncü ülkelerle dış ticareti içeren AB anlaşmasının 133’üncü maddesi esas alınıyor ve böylelikle oy birliği gerektirmeyen 133’üncü maddeyle Kıbrıslı Rumlar bir kez daha by-pass ediliyor.

Rum Kesimi ise adanın AB’ye bir bütün olarak üye olduğu öne sürerek AB Komisyonu’nun KKTC ile ‘başka bir ülke’ gibi ticaret yapamayacağını belirtti. Rumlar, anlaşmanın bu şekilde onaylanması halinde konuyu AB Adalet Divanı’na götürecekleri tehdidinde bulundular. Hazırlanan paketin AB Komisyonu tarafından 7 Temmuz’da ele alınması, onaylanması halinde aynı gün kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

1092490cookie-checkAB’den, Rumlara by-pass

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.