AB’den sonra Atina’yı da ikna etmeli

Reuters haber ajansına konuşan Meclis Başkanı Yardımcısı ve Syriza Milletvekili Alexis Mitropoulos, hükümetin Brüksel’e önerdiği son paketi ‘Tam bir mezar taşı’ olarak niteledi ve “Verilen tavizler sol görüşün prensiplerine uygun değil. Paket bu şekilde Meclis’e gelirse onay vermemiz mümkün olmaz” dedi.

Syriza’nın yeni tedbir paketindeki başlıca maddeler şöyle sıralanıyordu:

Yüksek ciroya sahip işletmelerden daha fazla vergi alınması
Zengin kesimden daha fazla vergi
Seçilmiş bazı ürünlerin KDV’ye tabi hale getirilmesi
Erken emeklilik olanaklarının kısıtlanması ve emeklilik primlerinin yükseltilmesi

Kolaisyonun küçük ortağı Bağımsız Yunanistan partisi de paketin mevcut haline karşı çıkıyor. Parti lideri ve İçişleri Bakanı Panos Kammenos, ancak borcun bir kısmının silinmesi halinde mevcut pakete ‘Evet’ oyu verebileceklerini söyledi. Özellikle yeni ürün kalemlerine KDV getirilmesine karşı çıktıklarını belirten Kammenos, “Hükümetin düşmesi pahasına ‘Hayır’ oyu kullanırız” uyarısını yaptı.

Syriza seçmeni tepkili

Syriza seçmeni de Brüksel’de verilen tavizlerden rahatsız. Reuters’a konuşan 34 yaşındaki öğretmen Panagiota Panayiopoulou,”İnsanlar Tsipras’ı destekledi çünkü farklı olduğunu düşünüyorlardı. Ama o da Avrupalıların tüm isteklerini yerine getiriyor. Tsipras’a verdiğim oy boşa gitti” diyerek teokisini dile getirdi.

Dün Atina’da düzenlenen gösterilerde sendikalar ve emekli birlikleri hükümetin sunduğu kemer sıkma paketini protesto etmişti.

Gelen tepkilere karşın Syriza, paketin Meclis’ten geçeceği görüşünde.

Devlet Bakanı Nikos Pappas,Yunan televizyon kanalı Mega TV’ye verdiği röportajda “Herkesin içi rahat olsun. Paket hem Meclis’in hem de halkın destekleyeceği türden bir yapıya sahip olacak” dedi.

Yeni kemer sıkma paletinin Meclis’ten geçmesi için salt çoğunluğa ihtiyaç var.

Almanya’dan Atina’ya pakete onay baskısı

Yunanistan’da yeni ortaya çıkan paketin detayları tartışılırken, Almanya’dan da oylamanın bir an önce yapılması gerektiği yönünde uyarılar geliyor.

Financial Times gazetesi Pazartesi gününe kadar paketin tüm maddelerinin onaylanması gerektiği yönünde Syriza hükümetine baskı yaptığını yazdı.

Atina’nın bu ayın sonunda IMF’ye 1,6 milyar euroluk borç geri ödemesi yapması gerekiyor. Ancak Syriza hükümeti 7,2 milyar euroluk yardım paketi diliminin serbest bırakılmaması halinde bu paranın ödenemeyeceğini ifade ediyor.

IMF ve AB ise yardım paketinin Atina’ya gönderilmesinden önce ‘ikna edici’ bir kemer sıkma paketinin sunulmasında ısrar ediyor.

1456220cookie-checkAB’den sonra Atina’yı da ikna etmeli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.