ABD’nin eğit-donat projesi askıda

Bu süre içinde Suriye’den “ılımlı muhalif” toplanmasına ve bu kişilerin eğitilmeleri sonrası IŞİD’le savaşmaları için ülkelerine gönderilmelelerine ara verildi.

“Ilımlı muhalif” unsurların Türkiye ve Ürdün’deki kamplarda eğitilerek, silah ve cephane desteği ile IŞİD’le savaş için Suriye’ye geri gönderilmesini içeren 500 milyon dolarlık proje başladığı andan itibaren felaketlerle karşılaşıyor.

Suriye’ye gönderilen 60 civarındaki ilk grup eğitilmiş savaşçı, El Kaide’nin Suriye’deki kolu El Nusra’nın saldırısına uğramıştı.

Silahlarını da bırakmışlardı

Savaşçıların bazıları ölürken ya da yaralanırken, Pentagon Sözcüsünün bu ay yaptığı açıklamaya göre, bu ilk gruptan 18 savaşçı kayboldu ve nerede oldukları hala bilinmiyor.
Geçen hafta da Pentagon, eğit-donat projesi kapsamında ABD tarafından eğitilerek Suriye’ye gönderilen yaklaşık 70 kişilik ikinci grup savaşçının, canlarını kurtarıp savaş alanından çıkabilmek için silah ve teçhizatlarını El Nusra’ya teslim ettiklerini itiraf etmişti.

Pentagon Sözcüsü Peter Cook, “Projeyi gözden geçirirken Suriye’den yeni eleman derlemeye ara verdik” dedi.

Cook buna karşılık alandaki güçleri desteklemeyi ve daha önce silah altına alınanların eğitimini sürdüreceklerini söyledi.

1465570cookie-checkABD’nin eğit-donat projesi askıda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.