‘ABD’nin kurtarma planı yetersiz’

Taro Aso yaptığı açıklamada, açıklanan planın borsaların yeniden önemli ölçüde gerilemesine katkıda bulunduğunu bildirdi.

Wall Steet Borsasında dün yaşanan büyük satışların ardından, Tokyo Borsasında Nikkei Endeksi bu sabah yüzde 10’dan fazla değer kaybetti. Borsalarda görülen gerilemenin temelinde dünya ekonomisinin durgunluk içine girme korkusunun yattığı ifade ediliyor.

PİYASALAR YİNE ALLAK BULLAK

ABD’de artan resesyon endişeleri hafta başından beri rahat bir nefes alan piyasaların moralini yeniden bozdu. Asya’da Hong Kong Borsası yüzde 5 geriledi. Avrupa’da ise kayıplar ortalama yüzde 3-5 arasında değişti. Hükümetlerin aldığı tedbirlerle önceki gün yüzde 5.4 yükselen İMKB ise 30 binin altına indi. İMKB Ulusal 100 Endeksi’nin değer kaybı yüzde 3.6 oldu. Gün içinde 1.38’in altına inen dolar artan kaygıların etkisiyle 1.42 seviyesine kadar yükseldi.

İLK AÇIKLAMA SAN FRANCISCO’DAN

San Francisco Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, California eyaletinde yaptığı bir konuşmada, ekonomik krizin bütün sektörleri vurduğunu belirtirken “ABD ekonomisi resesyona girmiş gibi gözüküyor” dedi. Bu konuşmayla ilk defa bir Amerikan yetkilisi resesyona girildiğini kabul etti. ABD Hazine Bakanı Paulson da, banka kurtarma planıyla finansal gerginliğin sona ermediğini ve müdahalenin etkisini göstermesinin zaman alacağını söyledi.

MB DÖVİZ İHALELERİNE ARA VERDİ

2002 yılında sona erdirdiği döviz depo piyasasındaki aracılık faaliyetlerine yeniden başlayan Merkez Bankası, bir hamle daha yaptı ve döviz alım ihalelerine ara verdi. Merkez Bankası, 2006’nın kasım ayından beri döviz alım ihaleleri yapıyordu.

1180320cookie-check‘ABD’nin kurtarma planı yetersiz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.