ABD’nin tutsakları işkence riskinde

Af Örgütü tarafından, Amerikan askerlerinin Irak’taki Ebu Garib cezaevinde tutuklulara yaptığı işkencenin fotoğraflarla ortaya çıkmasından bir yıl sonra yapılan açıklamada, George Bush yönetiminin uluslararası hukuka kayıtsızlık içinde olduğu ifade edildi.

”Hepsi yasak olan işkence, insanlık dışı, gaddarca muameleyi kolaylaştıran koşullar yerinde duruyor” denilen açıklamada, kötü muameleyi engellemeye yönelik temel unsurların yerine getirilmediği belirtildi ve gizli gözaltılar ile tutukluların kimseyle görüştürülmemesi gibi uygulamalara da işaret edildi. 

Af Örgütü’nün açıklamasında, ”insanın saygınlığının ABD’nin ‘terörle savaş’ ve sorgulama yöntemine kurban edildiği, Amerikan yönetiminin uluslararası insan hakları hukukunu bir kenara bıraktığı ” ifade edildi. 

Açıklamada, ”ABD’nin politikaları ve uygulamalarının ciddi insan hakları ihlallerine yol açtığı ve uluslararası alanda tehlikeli bir emsal oluşturduğu” belirtildi. 

Uluslararası Af Örgütü, ABD Kongresi’ne de, ülkenin gözaltı ve sorgulama politikalarını derinlemesine soruşturmak için bağımsız bir komisyon kurması çağrısında bulundu. (aa)

1106010cookie-checkABD’nin tutsakları işkence riskinde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.