ABD’ye rağmen ‘Yerli Hakları Bildirgesi’

Yerliler bu karar için yıllardır mücadele ediyordu. 143 ülkenin oyuyla kabul edilen bildirgeye, hayli kalabalık yerli nüfusa sahip dört ülke; Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD onay vermedi.

Yerli halklar, haklarının korunmasını öngören bir bildirgenin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilmesi için yaklaşık 20 yıldır lobi faaliyetlerinde bulunuyordu.

Ve nihayet bu çabaları meyvesini verdi. Bildirge, yerli halkların saygı gösterilmesi gereken insan haklarının çerçevesini çiziyor, kültürlerinin ve farklı kimliklerinin korunması çağrısında bulunuyor.

Ayrıca yerli halkların hukuki olarak tanınması, topraklarıyla kaynaklarının korunması ve onlara ait olup da devlet tarafından el konulan topraklar için de tazminat ödenmesi isteniyor.

Bildirgenin yasal bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Bildirgeye onay vermeyen ülkeler, bazı hakların kendi ulusal yasalarıyla çelişebileceğini öne sürdüler. Yerli halkların haklarına ilişkin bu anlaşmazlık, toprak mülkiyetinin nasıl tartışmalı bir konu olduğunu da ortaya koyuyor. Yerli halklar ise, büyük güçleri ikiyüzlü olmakla eleştiriyor. (BBC)

1157940cookie-checkABD’ye rağmen ‘Yerli Hakları Bildirgesi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.