Abuk subuk yasaklar şaşırtıyor

Yasaklar arasında sokağa sabun bırakmaktan, mezarlıkta ciklet çiğnemeye kadar her türden cezaya bağlanan engellemeler var. Cezalar ise 200 Dolardan başlayıp hapis cezasına kadar ulaşan bir kabarık listeye bağlanıyor.

ABD’nin önemli yayın organlarından olup 180 yıldır yayınlanan Detroit Free Press gazetesinin saptadığı ve saçmalık derecesine ulaşan yasaklamalar haberi kamuoyunda yeniden ele alınınca Açık Gazete’nin bu yöndeki araştırması da tamamlandı.

Buna göre, kar topu oynamak yasağından kuşları boyamaya, telefonda konuşurken küfürlü söz kullanmaktan okul civarında yüzme havuzu inşa etmeye kadar bir çok anlamsız yasağın Amerikan halkını uğraştırdığı anlaşıldı.

Kısaca toparlanan bazı yasaklamalara bakılırsa, Amerika’da farklı kentlerde ve bölgelerde alınmış yerel-yasa kararlarına göre şunlar cezaya tabidir: Trene alkollü binmek, Tanrı’nın adını anarak yemin etmek, dans ederken çalım atmak ve partnerin ayağına basmak, Kilisede gülmek, karısını Pazar günleri gezmeye götürmemek, kör olanların beyaz baston kullanmaması, bir cesedi sokak ortasında bırakmak, sokakta sırtını kaşımak, bar ya da restauranta elinde kırbaçla girmek, lokantada garsonu çatalı tabağa vurarak çağırmak, resmi dairede memurla konuşurken hapşırmak…

Bu ve buna benzer yüzlerce garip yasaklamanın hafife alınmamasını söyleyen Michigan Eyaleti hukukçularından M.Steinberg, yüzyıldan daha eskiye dayanan bu tür yasal kuralların başı ve sonu olmadığını söylemesi dikkati çekti. Steinberg, hem anayasal düzene hem de insan haklarına ters düşen bu tür eski kovboy yasalarının gözden geçirilmesi gerektiği yönündeki hatırlatması da Amerikan basınında yer aldı.

1506870cookie-checkAbuk subuk yasaklar şaşırtıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.