Acı Kayıp! Troia’lı Osman’ı yitirdik…

Troia Antik Kenti’nde süren kazılara 18 yıldır başkanlık yapan Almanya’nın Tübingen Üniversitesi Öğretim Üyesi 63 yaşındaki Prof. Dr. Korfmann, bu süre içinde Troia’nın Milli Park ilan edilmesi ve kazılarda çıkarılan eserlerin sergilenmesi için müze kurulması yönünde gayret gösterdi. Prof. Dr. Korfmann, başka şehirlerde ve ülkelerde sergilenen Troia Hazinelerinin iadesi için de kampanya başlatılmasını istedi.


Prof. Dr. Korfmann, 1998 yılında düzenlenen ”Türkiye Tarihsel, Kültürel Miras ve Sanat Ödülleri”nde kapsamında ”Özel Başarı Ödülü”ne, 2001 yılında ”Doğu ve Yunan medeniyetlerinin birlikte yaşamlarını” belgeleyen eserleri ortaya çıkardığı kazı çalışmaları nedeniyle de Helga ve Edzart Reuter Vakfı’nca ”Birlikte Yaşamı Teşvik” ödülüne layık görülmüştü.


Troia’daki tarihi eserlerin ve arkeolojiyle ilgili konuların araştırılması, kazı ve bilimsel çalışmaların tespit edilerek maddi ve manevi açıdan desteklenmesi amacıyla Çanakkale-Tübingen-Troia Vakfı kurulmasına büyük çaba sarf eden Prof. Dr. Korfmann, 2004 yılında kurulan vakfın Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirilmişti.


Uzun yıllar yürüttüğü kazılarda bölge köylüsünün sevgisini kazanan ve halk arasında ”Osman Hoca” olarak anılmaya başlanan Prof. Dr. Manfred Korfmann, 2003 yılı Aralık ayında Bakanlar Kurulu kararınca Türk vatandaşlığına kabul edilmişti.


AÇIK GAZETE: İki yıl önce Turuvalı Osman’ın kahvesini içip sohbet etmiştik. Türkiye ve dünya arkeolojisi için büyük bir değerdi. Osman sohbeti hoş alabildiğine hoşgörülü ve Türk insaının da çok iyi tanıyan bir bilimadamıydı. Acı haberin başlığını atarken onun Truvalı Osman olarak anılmak ve hatırlanmak isteyebileceğini düşündük. Truvalı Osman ile o günkü sohbetimizi aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.  


İLGİLİ KÖŞE YAZISI: Troia’lı Osman

1023490cookie-checkAcı Kayıp! Troia’lı Osman’ı yitirdik…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.