Ada’nın “Mavi Işıkları”

Ada müziğin 25. yılı nedeniyle düzenlenen konserde pek çok Ada’lı sanatçı Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda sahneye çıktı. Sahneye çıkan Ada’lı sanatçılar arasında Bülent Ortaçgil, Zuhal Olcay, Grup Gündoğarken, Yeni Türkü, Hüsnü Arkan, Mor ve Ötesi, Birsen Tezer, Bulutsuzluk Özlemi, Jehan Barbur, Replikas ve Gürol Ağırbaş vardı.

Bir de Mavi Işıklar…

Günümüz gençlerinin pek hatırladığı bir isim değil Mavi Işıklar. Tarihi epey eskilere, 1964 yılına dayanıyor.

Türk popunun en önemli gruplarından biri, belki de Türk popunun temellerini atmış, Türk popunun bugünlere gelmesini sağlamış bir grup Mavi Işıklar.

“Öyle Bir Geçer Zaman ki adlı dizide Mete’nin söylediği “İyi düşün Taşın” adlı şarkısını söyleyen grup Mavi Işıklar. Mavi Işıklar da tıpkı dizideki liseli grup gibi müziğe başlamış. İstanbul Erkek Lisesi Vokal Grubundan sanat dünyasına geçen bir grup Mavi Işıklar.

Beatles’ın Türkiye şubesi olarak adlandırılmışlar. Tabii bir farkla… Onlar bizden olanı alıp, dünya müziğiyle sentezlemişler. Bu sözler belki bugün için önemli sözler değil, ama 1964’ler için çok önemli sözler.

Sahne şovları da Beatles’a benzetilmiş. Hepsi bir örnek kıyafetle sahneye çıkmışlar. O zamana kadar Türk sahnelerinde olan bir şey değil bu.

Dün akşam ki konserde de bir örnek kıyafetlerle sahneye çıktılar. Mavi gömlekli beş ihtiyar delikanlı, “Helvacı helva” adlı şarkıyı söylemeye başladıklarında, 1964’de “Hürriyet”in ilk defa düzenleyeceği “Altın Mikrofon Armağanı Yarışması”nda sahneye çıkmış gibi izleyicilerden büyük alkış aldılar.

Ardından “Öyle Bir Geçer Zaman ki adlı dizide Mete’nin söylediği “İyi düşün taşın” adlı şarkıyı söylediler. Tabii seyirciyle beraber…

Grubun ilk kadrosunda, 1962’den 1966 yılına kadar Nejat Toksoy (vokal), Zamir Manisa (bateri), Çetin Yavuzdoğan (bas), Metin Yavuzdoğan (piyano, org) ve Cihat Günaydın (gitar) vardı. Gruba sonraki yıllarda başka sanatçılar da eklendi. Son olarak 1990’ larda grup üyeleri yeniden bir araya geldi. Bu son kadroda Zamir Manisa’nın dışında herkes vardı. Zamir Manisa’nın Amerika’ya yerleşmesi üzerine onun yerine gruba Atilla Şimşek katılmıştı. İşte dün akşam bu son kadro sahnedeydi.

Onları gençlik yıllarında sahnede izleyemedim ama, dün akşam sahnede adeta liseli gençler vardı. Eski performanslarını izlemediğim için kıyaslayamayacağım ama, onlar hala gençti.

En son 11 Temmuz 2000’de www.chivi.com un katkıları ile 30 yıl sonra sahne almış ve tam iki saat süren bir konser vermişler. O günden sonra da dün akşamki mini konserleriyle seyircinin karşısına çıkan Mavi Işıklar’ın aldığı alkış, gösteriyor ki, bu grubun bir an önce ayrı bir konserle sevenlerinin karşısına çıkması gerekiyor. Hem de acilen…

670060cookie-checkAda’nın “Mavi Işıkları”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.