Af Örgütü: Tüm yaralıların sayısını derhal açıklayın

En az iki kişinin da protestolara katılmalarının sonucu olarak görme yetilerini kaybettiği düşünülüyor.

Uluslararası Af Örgütü, dün iki kişinin protestolar sırasında öldüğüne dair elde ettiği bilginin aksi kanıtlandı. Uluslararası Af Örgütü Sağlık Bakanlığı’dan protestorla bağlantılı olarak yaralananların sayılarını ve alınan yaraların ne derece ciddi olduğunu açıklamasını talep ediyor.

Yetkililerin Istanbul’daki protestolarda 12 kisinin yaralandigina dair yaptigi aciklamalar kesinlikle inandirici degil. Turkiye yetkilileri hastane kayitlarina dayali kesin verileri aciklamalidir.

Şu ana kadar teyit edilmiş herhangi bir sayı mevcut olmasa da, sağlık uzmanları Türkiye çapında protestolara katıldığı için yaralanan ya da sağlığı kötü etkilenenlerin sayısının binlerce olduğunu tahmin ediyor.

Yaralanmaya sebep olan en büyük neden aşırı ve uygunsuz biber gazı kullanımıydı. Biber gazı hiçbir zaman barışçıl göstericilere yönelik ya da insan sağlığı için gerçekten tehlike oluşturduğu kapalı alanlarda kullanılmamalı. Uluslararası Af Örgütü hala polisin kasten göstericilere doğrudan biber gazı tenekesi atarak biber gazı tenekelerini bir silah gibi kullanmasından dolayı endişe duymaktadır.

Uluslararası Af Örgütü, yetkilileri gösterileri sırasında kolluk kuvvetlerinin güç kullanımını bağımsız ve tarafsız bir şekilde soruşturmaya ve soruşturma sonuçlarını kamuoyuna açıklamaya çağırmaktadır. Uluslararası insan hakları standartları, özellikle de Birleşmiş Milletler Kolluk Güçleri Görevlileri Tarafından Kuvvet ve Ateşli Silah Kullanılması Hakkında Temel İlkeler, gösterilere yönelik polis faaliyetlerinin soruşturulmasında temel ölçüt olmalıdır.

Barışçıl göstericilere yönelik güç kullanımının da dahil olduğu son olaylar ve kolluk kuvvetlerinin çekilmesinin ardından Taksim Meydanı’ndaki gösterinin barışçıl bir şekilde sürdürülmesi gelecekte gösterilere yönelik polis faaliyetleri için -Türkiye’nin barışçıl toplanma hakkı da dahil olmak üzere vatandaşlarının temel haklarına saygı yükümlülüğü ekseninde- bir ders olmalıdır.

Taksim Meydanı’nda barışçıl gösterler devam ederken Ankara, İzmir ve İstanbul’un Beşiktaş semtinde göstericilere yönelik aşırı güç kullanımının devam etmesini anlamak zordur ve yetkililer kamuoyuna yaptıkları açıklamalarında bu konuyu ele almalıdır.

Polis şu anda Ankara’da gerçeklesen protestolarda barışçıl göstericilere yönelik güç kullanmaya derhal son vermelidir.

Polisin utanç verici aşırı güç kullanımı tamamen sona ermeli
Uluslararası Af Örgütü, Taksim Gezi Parkı’ndaki barışçıl göstericilere karşı aşırı güç kullanılmasını kınıyor
Türkiye, polisin zalimce baskısını durdurmalı ve İstanbul gösterilerindeki hak ihlallerini soruşturmalı

1383840cookie-checkAf Örgütü: Tüm yaralıların sayısını derhal açıklayın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.