Afgan ‘muhbir’e yanlış bilgi cezası

Herat vilayetinde yargılanan Muhammet Nadir isimli Afgan vatandaşı, bugün suçlu bulunarak idamla cezalandırıldı. Nadir ise verdiği bilginin doğru olduğunu savundu ve “Köyde Taliban militanları vardı” dedi. Nadir’in idam cezasını temyiz hakkı bulunuyor.

Amerikan komutasındaki koalisyon kuvvetleri, Herat’a 120 km mesafedeki Şindand bölgesindeki Azizabad köyünü 22 ağustos 2008’de bombalamış, BM ve Afgan yetkililerine göre bombardımanda çoğu kadın ve çocuk 90 köylü hayatını kaybetmişti.

Amerikan ordusu ise önce 5-7 sivilin öldüğünü açıklamış, sonra yürüttüğü soruşturma sonucu bu sayıyı 33’e yükseltmiş, operasyonda 22 de Taliban militanının öldüğüne hükmetmişti. Aynı soruşturmada, bombardımanın güvenilir istihbarata dayanılarak düzenlendiği belirtilmişti.

AFGARNİSTAN’DA 15 BİN TALİBAN MİLİTANI

Öte yandan Afganistan İçişleri Bakanı Hanif Atmar, ülkesinde 15 bin kadar Taliban militanı bulunduğunu söyledi.

Pakistan, ABD ve Afganistan üçlü görüşmeleri için ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Atmar, “Ülkede rakamsal olarak 10 ila 15 bin kadar Taliban direnişçi olmalı” dedi.

Direnişi önemsemeyen Atmar, son dönemdeki saldırı dalgasının Taliban militanlarının içinde bulunduğu umutsuzluğun bir göstergesi olduğunu da ifade etti ve “Aslında bu saldırılar güçlerini değil, güçsüzlüklerini gösteriyor” dedi.

Taliban militanlarının ülkenin 34 vilayetinin 17’sinde faal olduğunu ve çoğu direnişçinin El Kaide ya da Orta Asya’daki aşırı dinci gruplarla bağlantılı olduğunu belirten Atmar, Afganların çoğunun da ekonomik nedenlerle bunlara katıldığını kaydetti.
Bugün 2010’a kadar Irak’tan büyük ölçüde asker çekeceğini açıklayan Barak Obama’nın, askerleri Afganistan’a kaydırmak istediği biliniyor.

1189570cookie-checkAfgan ‘muhbir’e yanlış bilgi cezası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.