'Afganistan'da yabancı güçler çekilmeli'

The Guardian yazarı, Afganistan işgalinin başında konulan, El Kaide liderlerinin yakalanması ya da öldürülmesi hedeflerine erişilemediğini, tersine Amerika Birleşik Devletleri ve dostlarının acımasız ve yolsuzluğa bulaşmış savaşçı aşiret liderleri ittifakını iş başına getirdiğini, bu ittifaka "demokrat" gibi yeni kimlikler verdiğini ve El Kaide'yle Taliban'ı Pakistan'a sürdüğünü yazdı.


Yorum yazısı özetle şöyle:


''Terör tehdidini azaltmak bir yana, terörle savaş deneyi bu tehdidi bölgeye yaymakla kalmadı, giderek daha etkinlik kazanan direniş mücadelelerini öne çıkardı ve Taliban'a da Paştu milliyetçiliğinin yeni yüzü olarak hayat verdi.


Bu arada, Batı'nın Pakistan'daki askeri diktatörlüğe utanmazcasına sağladığı desteğin uzun dönemli maliyeti de bu hafta ortaya çıktı. Müşerref'in memnuniyetle karşılanan istifası ülkeyi siyasi krize terkederken, ABD'nin nükleer silaha sahip bu devletle ilişkilerindeki çelişkileri ortaya koydu.


Pakistan ordusu, Hindistan'a karşı stratejik konumunu güçlendirmek için Amerikan desteğine ihtiyaç duyarken, istihbarat kolu ISI, Taliban'la uzun dönemli bölgesel yatırım aracı olarak bağlantısını koruyor. Pakistan ordusu ise, Amerikan baskısı altında yerel Taliban güçlerine karşı savaş veriyor.''


Guardian yazarı Milne, ABD'nin Pakistan'da sınır bölgelerindeki Taliban güçlerine karşı operasyon düzenleme tehdidinin dünyanın her an tutuşabilecek ülkesinde derinden istikrarsızlaştırıcı bir etki yaratabileceği uyarısında da bulundu.


Gürcistan'da son yaşananların da, Amerikan dış politika başarısızlıklarından oluşan Irak, İran, Filistin, Lübnan, Latin Amerika listesine eklenmesi gerektiğine dikkat çeken Seumas Milne, yazısını şöyle noktaladı:


''Bu savaşı sona erdirmenin tek yolu, ülkedeki bütün oyuncuların -buna Taliban da dahil- katılımıyla, bölgesel güçler ve komşuların garantisi altında varılacak siyasi bir anlaşma sonunda yabancı askerlerin Afganistan'ı terketmesi.


Afganların büyük çoğunluğu, Batılı kurumlarca düzenlenen anketlerde bile, Taliban'la müzakereyi desteklediklerini söylüyor. Taliban da, ancak yabancı askerlerin ayrılmasından sonra masaya oturacağında ısrarlı.


Eğer, tek engel buysa o zaman paralel süreçler yaratılabilir. Ancak Amerikan güçleri ve NATO'nun taahhütleri dikkate alındığında, Afgan savaşının alevlerinin daha fazla yayılması kaçınılmaz.''

814690cookie-check'Afganistan'da yabancı güçler çekilmeli'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.