Ahlaksız teklife İran soğuk bakıyor

AB, İran’ın nükleer çalışmalarını askıya alması durumunda aday ülke Türkiye’nin projesi Bakü Ceyhan’ı öldürecek bir öneriyle Orta Asya petrolünü İran’dan geçirerek dağıtımına destek vereceğini önermişti…

Asefi, yaptığı açıklamada, üç AB ülkesinin sunduğu önerinin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’na (NPT) ve Paris Anlaşması’na aykırı olduğunu savundu.

Teklifin İran’ın çıkarlarını garanti altına almadığını belirten Asefi, ”Kabul edilebilecek bir öneri değil” dedi. Öneriye bugün ya da yarın cevap vereceklerini kaydeden Asefi, Avrupa ülkelerinin kendi görev ve yükümlülüklerini yerine getirmediğini öne sürdü.

Öneride uranyum zenginleştirme konusundan hiç bahsedilmediğine işaret eden Asefi, öneriyi kabul etmeme nedenlerinden birinin de bu olduğunu, İran’ın bu konudaki hassasiyetini daha önce açıkladığını kaydetti.

İngiltere, Fransa ve Almanya’nın önerisiyle Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) Viyana’daki merkezinde yapılması planlanan olağanüstü toplantıya ilişkin görüşlerini de açıklayan Asefi, toplantının kanuni bir dayanağının olmadığını söyledi. Asefi, ”AB ülkeleri İran’a baskı yapmak ve psikolojik savaş başlatmak istiyorlar” dedi.

Üç AB ülkesi, İran’ın nükleer çalışmalarını askıya alması karşılığında ekonomik ayrıcalıklara ilişkin teklifi İran’a dün sunmuş, Tahran yönetimi de öneriye pazar gününe kadar yanıt vereceğini belirtmişti.


DENETÇİLER HAFTAYA İRAN’DA  
 
Öte yandan BM Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’ndan (UAEA) bir heyet, gözlem cihazlarını yerleştirmek üzere gelecek hafta İran’a gideceği açıklandı.

Merkezi Viyana’da bulunan kuruluşun sözcüsü Melissa Fleming, hafta ortasına kadar İran’da olacak denetçi heyetin, İsfahan’daki nükleer tesislere uzaktan kumandalı gözlem kameraları yerleştireceğini belirtti.

Heyetin nükleer dönüştürme tesisinde bir denetim sistemi oluşturacağı kaydedildi.

UAEA, Tahran’dan, nükleer faaliyetlerine yeniden başlamak için gelecek haftaya kadar beklemesini istemiş ve ”İran’ı, denetim sistemini kurmadan önce İsfahan’da herhangi bir çalışmaya başlamamaya” çağırmıştı.

1111970cookie-checkAhlaksız teklife İran soğuk bakıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.