AİHM seçim barajı kararını açıklanıyor

Türkiye’de 3 Kasım 2002 tarihinde düzenlenen genel seçimlerde DEHAP’ın Şırnak milletvekili adayları olan Resul Sadak ve Mehmet Yumak, partilerinin kentte yüzde 45,95 oranında oy almasına rağmen milletvekilli seçilemedikleri gerekçesiyle 2003 yılında AİHM’ye başvurmuşlardı.


Sadak ve Yumak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) özgür seçimlerle ilgili Ek Protokolünün 3. maddesini gerekçe göstererek, “yüzde 10’luk seçim barajının seçmenlerin kendilerini özgürce ifade edebilme haklarına engel teşkil ettiğini” ileri sürmüşlerdi.


Başvurunun 26 Mart 2006 tarihinde kısmen incelenmeye alınmasının kabul edilmesinin ardından, AİHM’de 5 Eylül 2006 tarihinde bir duruşma yapılmıştı.


DAVANIN GEÇMİŞİ


Türk hükümetinin avukatı, duruşmada, “seçim barajının siyasi istikrar için gerekli olduğunu” savunmuştu. Yüzde 10’luk barajla birlikte siyasi istikrarın dışında ekonomik büyüme sağlandığını ve demokrasinin güçlendiğini kaydeden avukat, tek parti iktidarının demokratik reformları daha kolay ve hızlı biçimde uyguladığını belirtmişti.


Hükümetin avukatı, seçimlerde yüzde 10’luk baraja Anayasa Mahkemesinin de onay verdiğini hatırlatmış, AİHM’nin Anayasa Mahkemesinin kararına müdahale etmemesini istemişti.


Baraj yüzünden sadece DEHAP üyelerinin meclis dışında kalmadığını, önceki koalisyon hükümetini oluşturan üç partinin de meclise üye sokamadığını anlatan avukat, baraj sisteminin Türkiye’deki diğer partiler tarafından da kabul gördüğünü söylemişti.


DEHAP’ın avukatı ise savunmada, “barajın çoğulcu demokrasi açısından temsil ve meşruiyet sorunu yarattığını” öne sürmüştü.


“Seçim barajı yüzünden Güneydoğu Anadolu’daki seçmenlerin siyasi tercihlerinin meclise yansıtılmadığını” savunan avukat, “bu durumun demokrasi ve çoğulcu parlamenter sistem açısından sorun teşkil ettiğini” söylemişti.

1038430cookie-checkAİHM seçim barajı kararını açıklanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.