AİHM Yunanistan'ın itirazını reddetti

AİHM tarafından İskeçe Türk Birliği yetkililerine gönderilen 1 Ekim 2008 tarihli, 26698/05 sayılı yazıda, Yunanistan;ın, AİHM;nin 27.03.08 tarihli kararının Büyük Daire'de yeniden görüşülmesi talebinin kabul edilmediği belirtildi.

Mahkeme'nin 5 yargıçtan oluşan ön komisyonunun ret kararıyla, AİHM'in daha önce Yunanistan'ı mahkum eden kararı kesinleşmiş oldu.

Konuya ilişkin AA;ya açıklama yapan İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, AİHM'in bu kararının beklenilen bir karar olmakla birlikte, Türk Azınlık içerisinde büyük mutluluk yarattığını söyledi.

Ahmetoğlu, "Yaklaşık 25 yıl süren bir hukuk ve demokrasi mücadelesinin başarıyla sonuçlanmasından büyük mutluluk duyuyoruz. AİHM'nin bu kararının Batı Trakya Türk Toplumu için olduğu kadar ülkemiz Yunanistan için de hayırlı olacağına inanıyorum" dedi.

AİHM'in son kararından sonra, izlenecek yol ile ilgili düşüncelerini de aktaran Ahmetoğlu, "Bundan sonra izleyeceğimiz yol, Yunanistan'ın AİHM'nin bu kararına uyması ve İskeçe Türk Birliği'nin kapatılması öncesi yasal konumuna yeniden dönmesini sağlamak yönünde olacaktır. Bu konuda yasal çerçeve içerisinde atacağımız adımların neler olacağına yine hukukçu arkadaşlarımızla birlikte karar vereceğiz" diye konuştu.

AİHM, İskeçe Türk Birliği;nin Yunanistan aleyhinde açtığı davada, Yunanistan'ın Türk azınlığa ait dernekleri kapatma kararıyla "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) örgütlenme hakkıyla ilgili 11'inci maddesini ihlal ettiğine" hükmetmişti.

Batı Trakya;da 1927'de kurulan ancak 1986'da İskeçe Valiliği'nin "Batı Trakya'da Türk bulunmadığı" iddiasıyla açtığı dava sonucunda hakkında kapatma kararı alınan İskeçe Türk Birliği, yaklaşık 20 yıl süren iç hukuk mücadelesinin aleyhine sonuçlanmasının ardından 2005 yılında davayı AİHM;ye taşımıştı.

1179870cookie-checkAİHM Yunanistan'ın itirazını reddetti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.