AİHM’e önerilen Türk yargıçlara itiraz

Hakkı ve Erönen bu amaçla bugün Strasbourg’a gidiyor.


TAK muhabirinin edindiği bilgiye göre, Londra’da bulunan Yüksek Mahkeme Başkanı Metin Hakkı ve Yargıç Gönül Erönen bugün Londra’dan Strasbourg’a hareket edecek.


Rum Başsavcılığı, Hakkı ile Erönen’in “KKTC’ye bağlılık yeminini” gerekçe göstererek AİHM üyeliğine atanmalarına itiraz ediyor ve “KKTC’li yargıçların adil yargıda bulunamayacaklarını” iddia ediyor.


Kıbrıslı Türk yargıçlar, Türkiye’nin önerisiyle yıllardan sonra geçtiğimiz yıl AİHM’de görev yapmaya başlamıştı. Yüksek Mahkeme Başkanı Yargıç Metin Hakkı mülkiyetle ilgili davalara, Yüksek Mahkeme yargıçlarından Gönül Erönen de kayıplarla ilgili başvurularda AİHM’de yargıç olarak görev yapıyor.


Diğer ülkeler gibi, herhangi bir ülkeden AİHM’e yargıç atama hakkı bulunan Türkiye geçmişte de bazı Türk yargıçları AİHM’e önermiş, ancak Rumlar eşdeğer mal tasarrufu, kayıp yakını v.b. gerekçelerle “çıkar çatışmasını” gerekçe göstererek bu isimlere itiraz etmişti.


Kıbrıslı Türk yargıçların AİHM’e atanmasında, ilgili davaların Kıbrıs’la ilgili olması yanında, çoğunluğu İngiltere’de eğitim alan yargıçların yabancı dile hakimiyetinin ve KKTC yargı sisteminin AİHM’de dahi saygın bir yere sahip olmasının etkili olduğu belirtiliyor.


 

702670cookie-checkAİHM’e önerilen Türk yargıçlara itiraz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.