Ahmedinejad, Bush’a Hiroşima’yı hatırlattı

BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, ABD’yi ima ederek, BM Güvenlik Konseyi’nin bazı daimi üyelerini, BM’yi tehdit ve baskı unsuru olarak kullanmakla suçladı. Ülkesinin, nükleer silahsızlanma anlaşmalarına uygun davrandığını belirten Ahmedinejad, “Nükleer çalışmalarımızın tamamı şeffaf, barış amaçlı ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu denetçilerinin gözetimi altında yürütülüyor” diye konuştu.

Ahmedinejad, İngiltere ile ABD’ye yönelik sert eleştiriler içeren konuşmasının büyük bölümünde, Güvenlik Konseyi’nin suiistimal edildiğini iddia etti ve başka bir ülke veya ulus ile ters düşmeleri halinde, veto hakkına sahip bazı daimi üyelerin, davacı, yargıç ve cellat olarak konuyu Güvenlik Konseyi’ne taşıdıklarını ileri sürdü. Ahmedinejad, uranyum zenginleştirme çalışmalarını askıya alarak Güvenlik Konseyi talimatlarına uyacaklarına dair ise bir işaret vermedi.

ABD Başkanı George Bush’un, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada İran’ı, “teröristlere kaynak ayırma ve nükleer silah yapmaya çalışmakla” suçlamasına cevap veren Ahmedinejad, ABD ve İngiltere ile birlikte bazı ülkelerin, nükleer enerji ve yakıt dönüştürme işleminden faydalandığını belirterek, “Bazıları, nükleer teknolojiden, nükleer bomba üretimi de dahil olmak üzere barış amaçlı olmayan sonuçlar çıkardılar. Bazılarının, nükleer bombaları insanlığa karşı kullandıklarına dair tatsız geçmişleri var” dedi.

IRAK’TAKİ ŞİDDET VE TERÖRİZM

Konuşmasında, Irak’taki duruma da değinen Ahmedinejad, artan düşmanlıkları ve terörizmi, bu ülkedeki koalisyon kuvvetlerinin devam eden baskısına bir vesile olarak gördüğünü söyledi. Çok uluslu kuvvetlerin, Irak’ın istikrara kavuşturulması amacını yerine getirmekte başarısız olduğunu belirten Ahmedinejad, ABD’nin, bu ülkede kalmak için şiddeti körüklediğini ima etti.

Koalisyon askerlerinin yaklaşık 3 yıldır Irak’ta bulunduklarını hatırlatan Ahmedinejad, “İşgalci ülkelerin bu ülkede güvenliği sağlamakta yetersiz kaldığını, her gün yüzlerce insanın öldürüldüğünü” belirtti. “Hukuk devletinin ve ulusal meclisin kurulmasına rağmen Irak’ta güvenliği bozmak, toplumlar arasındaki ayrılıkları artırmak ve sivil sürtüşmeleri körüklemek için açıktan veya gizli çalışmalar yapılıyor” diyen Ahmedinejad, işgalci ülkelerin, güvenliği sağlama amacına ilişkin gerekli siyasi adımları attıklarına dair bir işaret bulunmadığını kaydetti.

“İSRAİL, GÜVENSİZLİK VE TEHDİT KAYNAĞI”

Konuşmasında, İsrail’e de yüklenen Ahmedinejad, İsrail’i Orta Doğu’da, “güvensizlik ve tehdit kaynağı” olarak gösterdi.
Ahmedinejad, “soykırım” kelimesini kullanmadan, İsrail’in, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, “arkada kalanları korumak” bahanesiyle Filistin topraklarında kurulduğunu söyledi ve “Bu rejim, kurulduğundan bu yana, savaşlar başlatarak, kan akıtarak, bölge ülkelerinin kalkınmalarını engelleyerek, Orta Doğu’da tehdit ve güvensizlik kaynağı olmuştur” diye konuştu.

“BM GÜVENLİK KONSEYİ, LÜBNAN’DA İNSANLAR ÖLÜRKEN BOŞ BOŞ OTURDU”

Ahmedinejad, Lübnan konusuna da değinerek, BM Güvenlik Konseyi’ni, İsrail ile Hizbullah arasındaki savaşı sona erdirmek için derhal ateşkes çağrısı bulunmakta başarısız olmakla suçladı.

“Güvenlik Konseyi, Lübnanlılara karşı gaddarlığa ve zalim sahnelere şahitlik ederek günlerce boş boş oturdu” diyen Ahmedinejad, “Neden?” diye sordu. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, ABD’yi suçlayarak, “Düşmanlıkların ardındaki güç, Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesinin kendisi. Bu durumda konseyin sorumluluklarını yerine getirmesini nasıl beklersiniz?” dedi.


 

1137020cookie-checkAhmedinejad, Bush’a Hiroşima’yı hatırlattı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.