AİHM’in türban kararına protesto eylemi

Kocaeli’nde İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Şubesi ve Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu üyeleri, Sabri Yalım Parkı’nda düzenledikleri protesto gösterisinde, AİHM’in taraflı davranarak, siyasi bir karar aldığı ileri sürüldü.


Platform adına konuşan Mazlumder üyesi Nigar Gümrükçüoğlu, ”AİHM, baktığı her davada vatanı bölmeye, halkı birbirine düşürmeye yol açmak isteyenlere çanak tutuyor” diye konuştu.


Açıklamanın ardından bir süre slogan atan ve düdük çalan grup, dağıldı.


Diyarbakır Sanat Sokağı’nda toplanan, Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Diyarbakır Şubesi üyeleri, yaptıkları basın açıklamasında ”Bu kararla AİHM, İslami talepler söz konusu olduğunda temel ölçü olarak insan haklarını değil, sadece kendi çıkarlarını, yani haçlı zihniyetini dikkate aldığını göstermiştir” dedi.


Üyeler adına basın bildirisi okuyan Semra Türkmen, ”Bizler inancımızı nasıl yaşayacağımızı AİHM’e, AB’ye veya ABD’ye soracak değiliz. Kimseden bunun için icazet alma gibi bir niyetimiz yoktur. Biz hakkımızı dilenerek değil, direnerek alacağız” diye konuştu. Grup, açıklamanın ardından dağıldı.


”SEZER İLE ÇATIŞMA İÇERİSİNE GİRMEM”


Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Sezer’in AİHM’in türban kararı ile ilgili sözlerine karşılık, şunları söyledi:


‘Ben düşüncelerimi daha önce söyledim.  Benim düşüncem bellidir. Burada verilen karar bir genel karar değildir, bir dosya ile ilgili karardır. Dolayısıyla bundan sonraki süreci de bu anlayış içerisinde değerlendirmenin gereğine inanıyorum. AB sürecine kim saygı duyuyorsa, AB üyesi ülkelerdeki icraatlara da saygı duysunlar. Çünkü yüzde 99’u Müslüman olan Türkiye’deki bu uygulama, AB üyesi ülkelerden acaba hangisinde var. Bu soruya da cevap bulmalarını özellikle isterim. Eğer bu soruya da cevap bulabilirlerse o zaman bu düşüncelere çok daha farklı bir şekilde ben de saygı duyarım.”


”HAK, HUKUK SON NOKTA TANIMAZ” 


Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, AİHM’in verdiği kararı ”hukuki olmaktan ziyade siyasi bir karar” olarak nitelendirerek, ”Mahkeme, Leyla Şahin davasında son noktayı koymuş olabilir, ama hak, hukuk son nokta tanımaz” dedi.


Bakan Çelik, bir soru üzerine, AİHM’in Leyla Şahin ile ilgili bireysel bir karar verdiğini kaydederek, ”Eğer bu kararı genelleştirirseniz, çok ciddi sıkıntılara yol açarsınız. Çünkü daha önce de Doğu ve Güneydoğu’da ‘terör ortamında mağdur olduğunu’ beyan ederek AİHM’e müracaat eden insanların durumunu da yine bu şekilde genelleştirirseniz, burada da büyük sıkıntılar çıkarırsınız” diye konuştu.


AİHM’in verdiği kararı hukukçuların tartışacağını vurgulayan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Bu karar, hukuki olmaktan ziyade siyasi bir karar mahiyetindedir. Avrupa hukuk tarihinde bu ve benzeri kararlar vardır. Buna bakılırsa karar, bir çeşit Dreyfus davasıdır. Bu dava nedir diye ansiklopedilere bakarsanız, onun detaylarını görürsünüz…”
Çelik, ”AİHM’in kararını genelleştirirseniz, evdeki hanımların, tarlada başörtülü hanımların, bütün Müslüman başörtülü hanımların radikal fundamantalizmin birer sembolü, temsilcisi olduğu gibi yoruma varırsınız. Bu da son derece vahimdir”dedi. 

1026280cookie-checkAİHM’in türban kararına protesto eylemi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.