AÇIK GAZETE’DEN Başbakanlıktan yanıt var

Türkiye Cumhuriyeti, Başbakanlığı’na e-posta göndererek; Türkiye’de sözü edilen ABD’nin 90 nükleer  bombasının bulunup bulunmadığını sorduk. “Bilgi Edinme Hakkı Kanunu”na dayanarak sorduğumuz sorunun verilen yasal sürede de yanıtlanmasını istedik.

Başbakanlık sağolsun verilen yasal sürede yanıtladı.

Yanıt şöyle:

“Sayın Faruk Eskioğlu, 4982 sayılı “Bilgi Edinme Hakkı Kanunu”nun devlet sırrına ilişkin bilgi ve belgeler hakkındaki 16. maddesi uyarınca, 14 Şubat 2005 tarihli Türkiye’de ABD’ye ait nükleer silah bulunup bulunmadığı yolundaki bilgi edinme talebinizin yanıtlanması mümkün bulunmamaktadır. Bilginize sunulur. Dışişleri Bakanlığı Bilgi Edinme Birimi “

Türkiye’deki ABD’nin nükleer bombalarını ABD’li sivil toplum kuruluşlarından öğreniyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak kendi hükümetimiz sorumuzu ‘devlet sırrı’ diye yanıtlamıyor. Oysa aynı soruyu ABD’li sivil toplum örgütü Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi (Natural Resources Defense Council-NRDS) kendi ülkelerindeki bilgi edinme yasasından yararlanarak ABD hükümetine soruyor ve yanıtını da alıyor…

NRDS’ye gönderilen bilgiye göre; ABD’nin İngiltere’de 110, Almanya’da 150, Türkiye ve İtalya’da 90’ar, Belçika ve Hollanda’da ise 20’şer nükleer bombası bulunuyor.

Türkiye’de Başbakanlık,  AB ve ABD’deki demokratik haklarde ne kadar geri olduğunu gösterircesine “Olmaz. Sırdır” diyor… 

Türkiye ile ilgili bilgileri ABD vatandaşı ABD’de öğreniyor. Türk vatandaşı Türkiye’de öğrenemiyor. Üstelik ‘sır’ denilen de ABD’nin kendi sırrı… 

Açık Gazete olarak üzerinde yaşadığımız topraklarda bizi ve komşularımızı ilgilendiren her şeyi öğrenmek hakkına sahibiz diyoruz. Bizim adımıza bizim seçtiğimiz yürütme erginin yaptığı bütün faaliyetleri öğrenmek hakkımızdır. “Bilgi Edinme Hakkı Kanunu”nun temel mantığı da budur.  Sağır sultanın duyduğu Türkiye’deki ABD’nin nükleer bombalarını açıklayın!

Eğer bu sırrı “sizin iyiliğinize” diye düşünüyorsanız. Açık Gazete “Ayaküstü Sohbet” bölümündeki “Faşizm neden Almanya’da kök saldı?” yazısını okuyunuz. Diktatörlüğün kökeninde bu düşüncenin yattığını Dr. Felicity Zulueta çok güzel bir şekilde anlatıyor… 

Türkiye sırlarla yaşamak istemiyor artık… Türkiye’deki ABD nükleer bombaları derhal yok edilmeli… Türkiye halkı örnek aldığınız AB ve ABD’deki demokratik hakların gerisinde yaşamak istemiyor.

 

1082190cookie-checkAÇIK GAZETE’DEN Başbakanlıktan yanıt var
Önceki haberHükümet SEKA’yı kapatmakta ısrarlı
Sonraki haberTürk genç ve sevgilisi ölü bulundu
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.