Aileler ‘okul testi’ne kazan kaldırdı

İtalya’da eğitim bakanı Letizia Moratti’nin,  önerisiyle ilköğretim okullarında  öğrenim kalitesi ve öğretmenlerin düzeyini belirleme amacıyla zorunlu kıldığı  test uygulaması, İtalya genelinde aileler tarafından demokrasiye ve öğrencilerin  pedagojik gelişimine aykırı olduğu gerekçesiyle protesto ediliyor.

Moratti yasası gereği ilkokulların birinci ve dördüncü, ortaokulların ise birinci sınıfına devam eden öğrencilere uygulanan, İtalyanca, matematik ve fen derslerinde yapılan testlerin, başarılı öğrencilerin hangi okullarda kümelendiğini saptamaya hedeflediği, bu yönde hükümetin kaynak aktarımını başarılı olan okullara aktaracağı açıklandı.

Test uygulaması veliler tarafından  öncelikle demokrasiye aykırı olduğu için, bunun yanı sıra öğrenciler arasında ayrımcılık güttüğü gerekçesiyle protesto ediliyor. Milano’dan Roma’ya Cenova’dan Napoli’ye kadar yüzlerce ilköğretim okulunda bazı veliler testlerin yapıldığı günlerde çocuklarını okula göndermiyor, bazı  kurumlarda ise teste karşı olan öğretmelerin
girişimiyle Moratti testleri yapılmıyor.

Eğitim bakanı Letizia Moratti ise, tartışma konusu olan testleri öğrencilerin dersleri algılama düzeyini ve öğretmenlerin  öğretme niteliğini değerlendirebilme açısında bilimsel bir yöntem olarak savunuyor.

Çizme’de yayılan protesto eylemlerinin yanı sıra internet ortamında da İtalya’da tam gün eğitimi savunan Ulusal Koordinasyon, test uygulamasını protesto ederek tartışma açtı. Cgil sendikası ilkesel olarak test uygulamasına karşı olmadığını açıklasa da, bakan Moratti’den amacı ve hedefi yeterince açık olmayan bu uygulama konusunda açıklama istedi.

Öğrenci velilerinin tepkisi ise, genel olarak bu uygulamanın demokrasiye aykırı olduğu, öğrencilerin belirli hedefler için kobay olarak kullanılması, öğrenciler arasında zeka ve algılama açısından ayrımcılığı körüklemesi gibi ana başlıklarda odaklanıyor.

 


 

1104580cookie-checkAileler ‘okul testi’ne kazan kaldırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.