Akademisyenler serbest bırakıldı

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin bildirisine imza atarak, Doğu’da yapılan operasyonlara tepki gösteren KOÜ’lü akademisyenlere senatonun soruşturma kararının ardından bir müdahale de İl Emniyet Müdürlüğü’nden geldi. İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler sabah saatlerinde Prof.Dr. Kuvvet Lordoğlu’nun evini bastı. Lordoğlu gözaltına alınarak Derince Kaşkal’da bulunan İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Lordoğlu’yla eş zamanlı olarak KOÜ’lü 16 akademisyenin de gözaltına alındığı, 5 kişi hakkında da yakalama kararı olduğu öğrenildi.

21 AKADEMİSYEN İMZA ATMIŞTI
Hatırlanacağı gibi ‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’ bir süre önce bir bildiri yayınlamış ve özellikle Doğu’da yapılan operasyonların sona ermesini talep etmişti. Yüzlerce akademisyenin imza attığı bildiriye kentimizde de Kocaeli Üniversitesi’nde görev yapan Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu ve Prof.Dr. Nilay Etiler başta olmak üzere 21 akademisyen imza atmıştı. Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sadettin Hülagü önceki gün yaptığı açıklamada imza atan akademisyenlerle ilgili, “Gereği yapılacak” ifadelerini kullanmıştı.

KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL
Gözaltına alınan akademisyenlerle ilgili kısa bir açıklama yapan CHP Kocaeli eski milletvekili Prof.Dr. Hurşit Güneş, “Bir fikre katılmayabilirsiniz. Ancak bu o kişinin fikrini söyleme hürriyetini kısıtlama hakkını size vermez. Fikir özgürlüğü ancak kişilik haklarına hakaret edildiğinde özgürlük olmaktan çıkar. Akademisyenleri, katılmadığınız görüşlerinden ötürü gözaltına almanız kabul edilebilir değil. Beğenmediğiniz fikre karşı kendi fikrinizi öne sürmeniz gerekir” dedi.

TERÖRLE MÜCADELE ALDI
Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük operasyonları İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Terörle Mücadele ekiplerinin yaptığını söyledi. Küçük, “Terörü övme suçlaması olduğu için operasyonu Terörle Mücadele ekipleri yaptı. Şu anda 21 akademisyen gözaltında. Rutin işlemleri tamamlandıktan sonra adliyeye sevk edilecekler” dedi. Akademisyenlerin sağlık kontrolünden geçirildiği öğrenilirken, Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar sabah erken saatlerde yaptıkları toplantının ardından İl Emniyet Müdürlüğü’ne giderek akademisyenlerin ifadelerine katıldı.

AKADEMİSYENLERİN YANINDAYIZ
Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Suca Omurca, “İnsanların barış taleplerini dile getirmesi ve ülkeyi yönetenlerin akademisyenleri hedef göstermesi üzerine yapılan operasyon. Biz akademisyenlerin yanındayız. Bir an önce gözaltıların son bulmasını istiyoruz” dedi.

5 AKADEMİSYEN ARANIYOR
İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekipleri tarafından sabah saatlerinde yapılan operasyonda Kocaeli Üniversitesi’nin 21 akademisyeni hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Bunlardan 13’ü Kocaeli’de, 2’si ise İstanbul’da gözaltına alındı. 5 akademisyenin ise halen arandığı bilgisine ulaşıldı. Doç. Dr. Burcu Yakut Çakar, Doç. Dr. Gül Köksal, Doç. Dr. Güven Bakırezer, Doç. Dr. Hakan Koçak ile Yrd. Doç. Dr. Hülya Kendir isimli akademisyenler aranıyor.

SERBEST BIRAKILDILAR
Akademisyenler emniyetteki işlemlerinin ardından yoğun güvenlik önlemi altında adliyeye getirildi. Gözaltına alınan akademisyenler burada savcıya ifade verdi. Barış bildirisine imza atan akademisyenler terör örgütü propagandası yapmak ve terörü övmek suçlamalarıyla karşı karşıya kalan akademisyenler adliyede ifade verdikten sonra savcılık tarafindan serbest bırakıldı.

İŞTE O İSİMLER
Prof. Dr. Nilay Etiler Lordoğlu, Prof Dr. Zelal Ekinci, Doç Dr. Aynur Özuğurlu, Doç. Dr. Derya Keskin, Doç. Dr. Özlem Özkan, Yrd. Doç. Dr. Emek Bayrak, Doç. Dr. Mehmet Ruhi Demiray, Araştırma görevlisi Adem Yeşilyurt, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Rauf Kesici, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Prof Dr. Kuvvet Lordoğlu, Doç. Dr. Yücel Demirer, Prof. Dr. Veli Deniz, Prof. Dr. Mehmet Cengiz Erçin, Prof. Dr. Ümit Biçer ve araştırma görevlisi Ümran Karaaslan.

LORDOĞLU’NDAN İLK AÇIKLAMA
Gözaltına alinan isimlerden biri olan Prof. Dr. Nilay Etiler Lordoğlu serbest kaldıktan sonra basın mensuplarına açıklama yapti. Nilay Etiler Lordoğlu, “Sabah saatlerinde evimizden alındık. Özgürlüklerimiz kapsamında olduğu için dilekçeyi imzaladık bir suç unsuru olduğunu düşünmüyoruz” dedi. Uğur ENÇ & Selda Hatun TAN / bizimkocaeli.com

1475590cookie-checkAkademisyenler serbest bırakıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.