Akasya durağı!

Daha önce Çiçek Taksi ile benzerlikler taşırken, dizi boyunca bazı farklılıklarını da yanında taşımasını beklerdim. Fakat genel anlamda oyuncaları farklı olmuş olsa da çizgisi aynıdır.


Akasya durağında çalışanlar hepsi namusludur, dürüsttür ve örnek vatandaştır. Durağın bir sahibi vardır, emekli olmuştur. Emekli parası ile aldığı araçları taksi olarak işletmektedir. Duraktaki araçların tek sahibidir ve tek yetkilidir. Eski patronun iyiliğini gördüğü için, patron intihar ettikten sonra eşini yanına almış bir anlamda onlar ile geçmişine bağ kurmaktadır. Yönetilen iken yöneten olmuştur. İnsan ne oldum dememeli, ne olacağım demelidir.


Taksi şoförleri gündüz ve gece vardiyası olarak iki vardiyada çalışmaktadır. Gündüz vardiyası dizinin ana kadrosunu oluşturmaktadır. Bir öğretmen geçim sorunu yüzünden çalışmaktadır, kızının sağlığı için yaptığı harcamalar ona yetmemektedir. Karı koca çalışır ama geçim sorunu onların başındadır. Fakat öğretmenin başka meslek yaptığı tespit edilirse mesleğinden el çektirilmesi gereklidir, fakat yapılan soruşturma sırasında müfettişin tercihi öğretmenden yana olur ve görmezden gelinir. Diziyi Cezmi Baskın ve Levent Ülgen ikilisinin oyunları ilgi uyandırmaktadır. Rolleri mizah unsurlarını iyi kullanarak izleyici ile iletişime geçer. Fakat senaryo yaşamdan kopuktur, iyi niyetli şoförler yolcularının sorunlarını çözerler. Homojen bir toplum üyeleridir hepsi, sorunlar ortaktır ve ortak imece usulü çözerler. Hepsi oruç tutar, ortak duyguları vardır, empatileri güçlüdür.


Şoförler hep öğreticidir, izleyiciye ders verirler. Patron duygusaldır, askerdeki çocuğunu düşünür, çalışanına eli açıktır, onların ihtiyacını karşılar. Hatta eşleri spor salonun 300 YTL parayı vermeyi tereddüt dahi etmezler. Başlarına her olay gelir ve anlayışlı bir de komiser vardır. Komiser her zaman yanlarındadır, bunlar suçsuzdur. Ne olursa olsun suçsuz olmak zorundadır. Fakat patron çıkarına dokunulduğunda çalışanını kapı dışarı edeceğini söylemeden de duramaz. Arabanın bir yanı çizilmiştir ve Sinan (Levent Ülgen) bu çizilmeyi üstüne almak zorunda kalmıştır, çünkü karşı koyacak gücü yoktur. (8. Bölüm, son sahne) işi şamataya vererek bu gerçeklilikten uzaklaşmaktadır seyirciyi. Durak bir eğlence olarak izleyiciye ulaşır.


Durak yeri kiralıktır. Yerin sahibi eski bir bürokrattır. Arsayı nasıl almıştır? Arsayı satmak istemektedir, zaman zaman seyirci karşısına çıkar ve Sinan'ın sulu şakasına maruz kalır. Patron izleyicidir ve müdahale etmez durumdadır, çünkü çıkarına uygun davranışlar karşısında hoşgörülüdür.


Dizilerde dikkat edilecek ortak yön, homojen bir toplumun bireylerinin kendi aralarındaki çelişklileri ve trajik komik olayların izleyiciye yansıması olarak gelir. Bir iki dizi bunun dışındadır. Doğu ve Karadeniz şiveleri dışında başka şive pek duyulmaz, başka dil olduğunda ise ya İngilizce ya da bozulmuş almanca duyarsınız. Homojen toplumun bireylerinin duygusal değişimi, izleyiciye bir masal havası içinde verilir. Burada önemli olan homojen toplum olmasıdır. Resmi tarihin bakış açısına uygundur, toplumun tarihe bakış açısı eleştirilmez, aksine resmi devlet tarih ideolojisini güçlendirilmektedir. Geçmişte yazılmış romanlardan günümüze uyarlama olduğunda dahi bütün geçmiş yok edilir, yeniden bir geçmiş yaratılırken, geleceğin nasıl olduğuna senaristin bakış açısına göre yorum getirilir. Teknoloji yenidir ama kafalar eskidir. O kafa değişmeyecektir, çünkü roman yazılmış ve sonu bellidir! Resmi tarihe dokunulmaz, eleştiri bireyseldir. Yaşanan toplumsal dönüşümler ekrana yansımaz, ekrana bakarak bu ülkenin yaşadığımız ülke olmadığını hemen görürüz! Yansıtılan ilişkiler, yaşam yerleri ülke gerçekliğinden uzakta bir destan havası içinde verilirken, izleyiciye yeni kahraman profili de çıkarılır, izleyici ile oyuncu arasında bir bağ kurularak, izleyiciyi günlük yaşamdan çıkarıp bir hayal dünyasına aktarırken, gelen zamların, artmayan maaşların sonucunda daha çok fakirleştiğini bir anda olsa unutturulur. Toplumsal sohbetler içinde zamların getirmiş olduğu yıkım pek konuşulmaz, ekranda gördüğü bir süs eşyasını nereden aldığı daha çok konuşulur hale gelir! Eskiden kadınlarımız ekranda gördükleri bir hırka örme modelini taklit ederken kazaklar vb. şeyler üretirlerdi, şimdi kimse örgü örmüyor, başka şeyler örülüyor seyircinin başına!


Yaz sezonu içinde ekranlara gelen Akasya Durağı gördüğü ilgiden dolayı devam etmektedir. Daha önce yayınlanan Çiçek Taksi kadar uzun süre yayınlanıp yayınlanmayacağını zaman içinde göreceğiz.


http://www.cemoezkan.de
http://cemoezkan.blogcu.com


 

710450cookie-checkAkasya durağı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.