Akciğer kanserine kesin çözüm

Milano’daki Avrupa Onkoloji Enstitüsü araştırmacıları akciğer kanserini önleyecek bir tahlil geliştirdi. Cosmos (Continuous Observation of Smoker Subjects) projesi çerçevesinde geliştirilen tahlil, radyografiye oranla 10 kere daha güvenilir olan Tac spiral  erken tanı yönteminin yardımıyla her bir dokunun metabolik faaliyetini değerlendiriyor.

Avrupa Onkoloji Enstitüsü, 2004 yılı ekim ayında 1.500 sigara kullanan deneği, dört ay boyunca taramadan geçirdi. Bu süre içinde 14 kişiye akciğer kanseri teşhisi kondu. Bu kişilerden 14’ünde kanser erken bir evrede saptandı. Tedavi olma ve iyileşme yüzdesi yüzde 85’di.

Şimdi enstitü  yeni bir kanser taraması amacıyla  5.000 sigara tiryakisini 5 yıl sürecek bir takibe alacağını açıkladı. Cosmos projesinin ikinci etabına katılacak 5.000 gönüllünün 50 yaşın üzerinde ve 20 yıl boyunca günde en az bir paket sigara tüketen kişiler olması gerekiyor. Bu ikinci tarama, sonuçları 2003 ağustos ayında Lancet dergisinde yayımlanan ve gelecek için büyük umutlar veren pilot uygulamanın devamı niteliğinde gerçekleştiriliyor.

Avrupa Onkoloji Enstitüsü başkanı Umberto Veronesi yaptığı açıklamada İtalya’da 2.000 yılında 32 bin 759 kişinin akciğer kanseri nedeniyle öldüğünü ve bu kanserin kadınlar arasında da hızla yayıldığına dikkat çekti.

Cosmos projesinin ikinci aşamasına başkanlık edecek olan Prof. Massimo Bellomi, proje hakkında şöyle konuştu, “Tac spiral yöntemi sayesinde akciğer dokusunun yoğunluğunu her bir milimetre küpte ölçebiliyoruz. Bu organın üç boyutlu görüntülerini alarak genel yapısı hakkında fikir edinebiliyor ve herhangi bir kanser bulgusuna işaret eden dokusal bir anomali var ise çok erken bir aşamada saptıyoruz.”

Proje kapsamında 2005 ekim ayında  akciğer kanserine yakalanan kişilerde nodüllerin yayılmasını engelleyen kortizon kökenli yeni bir ilacın denenmesi de öngörülmekte.

Her yıl dünyada 1 milyon, Avrupa’da 200 bin ve İtalya’da 30 bin kişi akciğer kanserine yenik düşerek yaşamını yitiriyor.

721240cookie-checkAkciğer kanserine kesin çözüm

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.