AKP, CHP, MHP ve İYİ ortak bildirisinde Ermenistan’a tepki

AKP, CHP, MHP ve İYİ ortak bildirisinde Ermenistan’a tepki gösterildi. HDP bildiriye neden imza atmadıklarına dair açıklama yaptı: Gerilimi azaltacak adımların atılmasına katkıda bulunmak esas olandır

Ermenistan ve Azerbaycan’daki çatışmaların üzerine TBMM’de grupları bulunan AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti Grup Başkanvekillerinin ortak imzasıyla bir Ermenistan’a    bildiri yayımlandı. Bildiride, “Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak Ermenistan silahlı kuvvetlerinin 12 Temmuz’dan başlayarak Azerbaycan’ın Tovuz bölgesine gerçekleştirdiği saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Ermenistan hatalı bir yoldadır. Azerbaycan toprağı Yukarı Karabağ ve çevresindeki bölgeleri yıllardan beri işgal altında tutan Ermenistan’ın bilinen saldırgan tutumuna yeni bir örnek teşkil eden bu saldırılar, Güney Kafkasya’da kalıcı barış ve istikrarın önündeki en büyük engeldir. Ermenistan’ın, hak ve hukuku hiçe sayan bu davranışı karşısında uluslararası toplumu gereken tepkiyi göstermeye davet ediyoruz. Yukarı Karabağ ihtilafının, Azerbaycan’ın uluslararası tanınmış sınırları ve toprak bütünlüğü çerçevesinde barışçı yollarla çözülmesine olan desteğimizi tekrarlıyoruz” denildi.

Ermenistan’ın BM Güvenlik Konseyi ve AGİT kararlarına uyması ve “işgal ettiği” Azerbaycan topraklarından çekilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“İki devlet, tek millet anlayışıyla her daim huzur ve istikrarın savunucusu olan Türkiye, bundan sonra da tüm imkânlarıyla, toprak bütünlüğünü yeniden tesis etme çabalarında Azerbaycan’ın yanında yer almaya devam edecektir. Bu vesile ile Azerbaycanlı şehitlerimiz için dost ve kardeş Azerbaycan halkına ve Hükümetine taziyelerimizi iletiyor, yaralıların bir an önce iyileşmesini diliyoruz.”

Yayımlanan bildiride, AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan’ın imzası yer aldı.

HDP NEDEN İMZA ATMADI?

Azerbaycan-Ermenistan bildirisine partisinin imza atmama nedeniyle ilgili açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, gerilimi azaltacak adımların atılmasının esas alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te 4 partinin imzasını taşıyan Azerbaycan-Ermenistan bildirisine partisinin neden imza atmadığına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki gerilimi dindirmek, barışçıl çözümlerin üretilmesine katkı sunmak gerektiğinin altı çizilen açıklamada, “Azeriler ve Ermeniler bu coğrafyanın kadim halklarıdır. Barışa Azeri ve Ermeni halklarının hava ve su gibi ihtiyaçları vardır” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Soğuk Savaş’ın bitiminden bu yana Kafkasya’da devam eden çatışmaların ve savaşların son bulması, barışın sağlanması için Türkiye dâhil bütün komşu ve çevre ülkeler diyalog ve müzakereyi teşvik etmelidir. Bu sorunun siyasi çözümü için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından kurulan Minsk Grubu daha fazla inisiyatif almalıdır. Arabuluculuk esas politikamız olmalıdır. Barış ve diplomasi, sorunların çözümünün esas yolu olmalıdır.

Müzakere ve siyasi çözüm yöntemleri maalesef uzun yıllardır geri plana itilmiştir. Buna karşılık barışçıl bir dış politikaya öncelik vermek, her iki tarafı da, Azerbaycan ve Ermenistan’ı, masaya oturtacak ve gerilimi azaltacak adımların atılmasına katkıda bulunmak esas olandır.”

2433950cookie-checkAKP, CHP, MHP ve İYİ ortak bildirisinde Ermenistan’a tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.