Alan olmayınca enflasyon düştü

Ulusal İstatistik Kurumu’na göre, konut kredisi faiz ödemelerini de kapsayan Perakende Satış Endeksi ise yüzde 3,9’dan 3,7’ye indi. İngiltere’de enflasyon Eylül ayından beri düzenli şekilde düşüyor. Tüketici Fiyat Endeksi, 2010 Kasım’ından bu yanaki en düşük düzeyinde. İngiltere Merkez Bankası, Tüketici Fiyat Endeksi bazında yüzde 2’lik bir enflasyonu hedefliyor.

İstatistik Kurumu, Şubat ayında ortalama gaz ve elektrik faturalarında düşme olduğunu belirtiyor; 2011 Şubat’ındaysa gaz ve elektrik fiyatlarının artmış olduğunu hatırlatıyor.

İngiltere’de faaliyet gösteren 6 büyük enerji şirketi fiyat indirimi uygulamasını Şubat sonunda başlatıldı. Tüketici Fiyat Endeksi’nin düşmesinde rol oynayan bir başka etmen de dijital fotoğraf makine ile uçak bileti fiyatlarının azalması oldu. Ancak içki fiyatlarının artması enflasyonun daha da düşmesini önledi.

Ekonomi yorumcularına göre, aslında enflasyon oranının yüzde 3,3’e düşmesi bekleniyordu. Dolayısıyla son veriler, Merkez bankasının yüzde 2’lik öngörüsünün fazla iyimser olduğunu düşündürüyor.

Yarın hükümetin üçüncü bütçesini sunacak olan İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, düşük ve orta gelirlilere yardım sağlanacağı sözünü verdi.

Yüksek fiyatlar ve düşük ücretlerle nakit darlığı yaşayan tüketicilerin, daha çok harcamaya yönelmesi ve dolayısıyla ekonomiyi pekiştirmesi umuluyor.

Ancak İngiltere Ticaret Odası, yılın başından beri dünya çapında kaygı verici şekilde artan petrol ve yiyecek fiyatları yüzünden, hedeflenenin altında enflasyonun yakalanması ve tuttutulmasını fazla olası görmüyor.

841700cookie-checkAlan olmayınca enflasyon düştü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.