Çalışanlara KEY müjdesi

Tasfiye Halindeki Emlak Bankası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, yeni yasanın, listelerin kabulü için 1 ay, ilk listenin yayımlanması için 3 ay süre vermesine karşın, KEY biriminin yoğun çalışmaları sayesinde, ilk ödemenin Şubat ayı içinde yapılabileceği müjdesini verdi.

Sayın, ”Muhtemelen Şubat ayı içinde ilk ödemeleri yaptırırız” derken, listede 2 milyon civarında hak sahibinin olacağını söyledi.

KEY hesaplarının tasfiyesine ilişkin yasa uyarınca daha önce kurumlardan süresi içinde gönderilmediği için kabul edilmeyen listeler bulunduğunu, ilk aşamada bunları değerlendirdiklerini belirten Sayın, ”Kısmet olursa, Şubat ayının başlarında, Emlak GYO’ya ilk listeyi göndeririz. Onlar da kendi tetkiklerini yaptıktan sonra Resmi Gazete’de ilan eder. Ziraat Bankası’na gönderilir. O zaman da Ziraat Bankası ödemelere başlar. Rahatlıkla Şubat ayı içinde ödeme yapabileceğiz” diye konuştu.

KEY konusunda hala Tasfiye Halindeki Emlak Bankası KEY Birimi’ne binlerce dilekçe geldiğini, Bilgi Edinme Hakkı çerçevesinde bu dilekçelere cevap vermek durumunda kaldıklarını anlatan Sayın, “Binlere, on binlere ulaşan bu dilekçeler bizim çalışmalarımızı olumsuz etkiliyor. Halkımız lütfen bize dilekçe göndermesin, kendi kurumları ile irtibatta olsunlar” dedi.

KEY konusunda bazı kişilerin ”uzman” adı altında yanlış bilgi verdiğini, halkı yanlış yönlendirdiğini belirten Sayın, çalışanların mağdur edilmemesi, çalışmaların daha sağlıklı olması için sürenin uzatıldığını belirterek, ”Uzman diye KEY konusunda yanlış bilgi verip, kamuoyunu yanıltanları, bu konuda men ediyorum” dedi.

Zeki Sayın, ödemeler konusunda para sorunu bulunmadığını, şimdiye kadar bu konuda hiç bir sorunun intikal etmediğini de vurgulayarak, yasa uyarınca yeni liste dahilinde KEY parası alacaklara, yüzde 10 faiz uygulanacağını hatırlattı.

Faiz uygulaması getirilmesi nedeniyle, bu yıl ilk alanlara göre, KEY yardımından, yasanın yürürlükte olduğu sürece tam olarak yararlananlar, 140-150 lira civarında faiz farkı alacak. Faiz tutarı, kişinin KEY yardımından yararlanma süresine göre değişecek.

BELGELERİ KAYBOLANLAR DA PARASINI ALABİLECEK

Deprem, sel, yangın gibi sebeplerle KEY hak sahiplerinin bildirimlerini kanuna uygun şekilde yapamayan kurum ve kuruluşlar, bu bilgilerin sayılan sebeplerle zayi olduğuna ilişkin mahkeme kararını ekleyerek, hak sahiplerinin kurum ve kuruluşlarında çalıştıkları tarihleri 30 Haziran 2010’a kadar bankaya bildirebilecek. Bu kişilere, kurum ve kuruluşlarda çalıştıkları tarihlere isabet eden kanuni yardım dilimleri dikkate alınmak suretiyle KEY ödemesi yapılacak.

Ödemeler için gerekli kaynak, Hazine tarafından Emlak GYO’ya aktarılacak. İlan tarihlerinden itibaren 5 yıl içinde talep edilmeyen alacaklar Hazine’ye irad kaydedilecek.

1074670cookie-checkÇalışanlara KEY müjdesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.