“Alman İslamı” uzmanından uyarı: ‘Alman Aleviliği’ne de dikkat!

Konunun bir öncelik olmayıp, ele almanın güçlüğüne değinen yazar Dr Alp Hamuroğlu, “Alman Aleviliği”nin de üzerinde durmalıyız ve her “olumlu” gelişmenin üstüne atlamamalıyız.” dedi.

Açık Gazete’de de “Almanya’dan Tarihi Bir Adım” başlığıyla yer alan ve Almanya’da yaşayan Alevi ve Müslümanlara hukuki alanda diğer topluluklarla eşitlik sağlayan ‘Hak Eşitliği Antlaşması’yla “hukuk düzleminde bir tutarsızlık” yaratıldığını belirten Almanya ve İslam konusu uzmanı yazar Alp Hamuroğlu, şunları söyledi:

“Her şeyden önce, Aleviliğin İslamın içindeki bir mezhep durumundan “ayrı bir din” statüsüne götürülmüş olması sözkonusu. Aleviliği İslamın dışında saymaya ve göstermeye çalışanlar bile başka bir dinin (Hıristiyanlığın) sınırları içinde düşünülmesi gerektiğini söylüyorlar.

Bunun hukuk dışında din sosyolojisi açısından da sorun oluşturduğunu bilmemiz gerekiyor.

Avrupalıların, daha doğrusu Batılıların, birincisi, İslama, ikincisi, Türkiye’ye, üçüncüsü, Avrupa’da yaşayan Türklere yönelik (1) algılama, (2) düşünce, (3) plan, (4) hedef ve (5) uygulamaları bu konuyla ilgili olarak da üzerinde durulması gereken şeyler. Ülkemizin ve Türkiye’deki toplumumuzun kendinden kaynaklanan ve kendine özgü sorunları, Batılı devletlerin resmi politikaları olarak ele alınıyor. Sorunlarımız, 18. yüzyıldan beri (onlar karşısında zaaf içine girdiğimiz dönemlerden beri) yoğunlaşmış olarak ve hep artan bir şekilde Batının at oynattığı alanlar durumunda. Bugün ise en yüksek düzeye çıkmış bulunuyor. Aleviliğimiz de bundan nasibini alıyor. Türkiye’de gericiliğin ve karşıdevrimciliğin Aleviliğe karşı anlayış, propaganda ve saldırıları da buna çanak tutuyor, bunu kolaylaştırıyor, hatta sağlıyor.

Ben, kişisel olarak, Aleviliğin de bir ileri ideoloji olduğunu falan düşünmüyorum. Siyasal gericilik ve İslami yobazlık gibi olumsuz şeyler arasında ve onların yanında Aleviliğin fanatikliğinin de olduğunu, bunun da “büyük güçler” tarafından kullanılabileceğini akla getirmemiz gerekiyor.

“Alman Aleviliği”nin de üzerinde durmalıyız.

Sonuç olarak her “olumlu” gelişmenin üstüne atlamamak lazım.”

845880cookie-check“Alman İslamı” uzmanından uyarı: ‘Alman Aleviliği’ne de dikkat!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.