Almanların kızılderili merakı ortaya çıktı

Kanada’nın saygın üniversitelerinden Calgary Üniversitesi hocalarından Harmut Lutz’un yıllarca süren araştırmaları sonunda bir kürsü kurarak bu konuda ders vermeye başlamasıyla gündeme gelen konu Almanların Nazi’lerden evvel 1900 başlarında Kanada topraklarına göz diktiğini gözler önüne serdi.

Almanya’da hâlen 80 bin civarında kızılderili meraklısı bulunduğu, bu sayıda Alman vatandaşının sadece meraklı olmayıp kurdukları dernek, kulüp gibi sosyal örgütlenmeler içinde Kanada kızılderililerinin lisanına kadar öğrenmedik şeyi bırakmadan, âdeta kızılderili giysileriyle yaşadığı iddiası herkesi şaşırttı. Profesör Lutz’a bakılırsa, Almanya’da kızılderili hevesinde olan Almanlar, bu etkinlikleri gözden uzak tutuyordu. Gizlice sürdürülen kızılderili yaşamıyla birgün Kanada’daki kızılderililere ulaşmak amacı olduğu iddialara eklendi.

Calgary Üniversitesi’nde geniş yankı bulan konuya ait araştırmaya göre Kızılderili Meclisi adı verilen Powwows’un aynısını Almanya’da düzenleyen bu Kuzey Amerika yerlisi taklitçileri, toplantılarında kızılderili gibi giyiniyor, benzer biçimde süsleniyorlar. Son 50 yıl içinde Almanya’dan Kanada’daki kızılderili yerleşim yerlerine geniş çapta turistik gezi düzenlendiği, gelen Almanların uzun zaman burada kaldığı gibi iddiaların da yer aldığı bu açıklama Kanada ve ABD kamuoyunda büyük yankı ve şaşkınlık uyandırdı. Basına verilen fotoğraflarda kızılderili kıyafeti giyip reis olan Âri ırktan beyaz ve saf Almanların görüntüleri de ilgiyle izlendi.

1543430cookie-checkAlmanların kızılderili merakı ortaya çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.