Almanya ‘Merkel’ dedi

Angela Merkel’in yeni koalisyon ortağı Hür Demokratlar olacak gibi görünüyor…

Böylece Merkel en büyük hedefine ulaşmış görünüyor. Zira seçim sonuçları Almanya Başbakanı’na, Sosyal Demokratlar yerine liberal eğilimli Hür Demokratlar ile hükümet kurma şansı veriyor.

Merkel liderliğindeki Hristiyan Birlik partileri aslında 4 yıl önceki genel seçime kıyasla oy kaybettiler.

Merkel’e istediği koalisyonu kurma şansı veren ise, üçüncü sıradaki Hür Demokrat Parti’nin oylarını neredeyse ikiye katlamış olması. Oyların yaklaşık yüzde 15’ini alan Hür Demokratlar seçimin en büyük galibi olarak görülüyor.

Bu sonuç Merkel’i büyük ölçüde rahatlattı. Zira Sosyal Demokratlar ile büyük koalisyonu sürdürmek zorunda kalması halinde, parti liderliğinin tehlikeye girebileceğinden söz ediliyordu.

Ancak Hür Demokratların, özellikle de bu seçim başarısı sonrasında, sıradan bir hükümet ortağı olmak istemeyecekleri de ortada.

Tarihinin en iyi seçim sonucunu elde eden parti, küresel ekononik krize en iyi çözümün vergilerin indirilmesi olduğunu savunuyor. Seçim kampanyalarında en çok dile getirdikleri konu da, küçük ve orta ölçekli işletmelere bu yolla yardım edilmesiydi.

Sosyal Demokratlar muhalefete düştü

Dünkü seçimin en büyük mağlubu ise şüphesiz Sosyal Demokratlar. Geçtiğimiz dört yıl boyunca büyük koalisyonun küçük ortağı olan Sosyal Demokrat Parti, oyların sadece yüzde 23’ünü alabildi.

Son seçime göre dörtte bir oranında oy kaybeden parti, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü seçim sonucunu elde etti.

Parti lideri Frank-Walter Steinmeier, “acı bir yenilgi” aldıklarını ve muhalefet görevlerini yerine getirirken çok dikkatli olacaklarını vurguladı.

Dünkü sonuçla, Sosyal Demokratların Sol Parti’ye yönelik tavrının da zamanla değişebileceği belirtiliyor.

Sosyal Demokratlar popülist politikalar izlemekle suçladıkları Sol Parti ile federal düzeyde işbirliği yapmayacaklarını dile getiriyorlardı. Ancak gerek Sol Parti gerekse Yeşiller, oylarını önemli ölçüde arttırdı.

Bu iki partinin, Sosyal Demokrat Parti’ye giden oyların bir bölümünü kendilerine çekmeyi başardığı gözlendi.

Bu arada Almanya’da dünkü seçime katılım oranı yaklaşık yüzde 72 oldu. Bu da ülkede İkinci Dünya Savaşı sonrası görülen en düşük katılım oranı. Oy vermeyenlerin önemli bölümünün de Sosyal Demokrat seçmen olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye’ye Bakış

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üye olması yerine, imtiyazlı ortaklıktan yana olduğu biliniyor.

Ancak geçtiğimiz dört yılda iktidar ortağı olan Sosyal Demokratlar, Merkel’in bu görüşünü Almanya’nın resmi politikası haline getirmesini önlemişti.

Merkel’in yeni koalisyon ortağı olması ve dışişleri bakanlığını alması beklenen Hür Demokrat Parti ise, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik için henüz hazır olmadığını savunuyor. Parti ucu açık müzakere sürecinin de sürmesinden yana.

Almanya’da bazı uzmanlar, ülkede merkez sağ bir hükümet kurulsa bile, Avrupa Birliği’nin dört yıl içinde Türkiye’nin üyeliğiyle ilgili bir karar zaten almayacağına dikkat çekiyor. (BBC)

1219930cookie-checkAlmanya ‘Merkel’ dedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.