Açım, aç

Hâlbuki demokrasinin gelişmesi, bununla ilgili çıkarılan yasaların işlerlik kazanması için bunun olması çok önemlidir. Ve, bu da doğrudur.
    
Vatandaşlar, neden tepki vermekte zayıf kalmaktadır?
    
Bu güne kadar bunun sebepleri üzerinde çalışmalar yapıldı mı? Varsa da, böyle bir çalışmadan haberimiz olmamıştır. Fakat ben size aşağıda bir tablo vereceğim. Bu bilgiler, size bir ipucu verebilir mi? Karar sizin olacak.
   
Dört kişilik bir ailenin asgari gıda harcaması (Açlık Sınırı) 4 kişilik bir ailenin asgari mutfak giderlerini kapsamaktadır. Açlık sınırı, çalışan, eşi, (0-6) ve  (6-15) yaş gruplarından iki çocuğun Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği asgari kalori miktarı dikkate alınarak tespit edilmiştir. Buna göre 2006 Nisan ayında 4 kişilik bir ailenin tüketmesi zorunlu olan gıdalar için harcaması gereken tutar 539,53 YTL olarak belirlenmiştir.
    
Diğer yandan, yine 4 Kişilik bir ailenin Asgari Geçim Haddi (Yoksulluk Sınırı) gıda, giyim, sağlık, barınma ve eğitim başta olmak üzere, vazgeçilmesi mümkün olmayan 14 zorunlu harcama kalıpları esas alınarak belirlenmiştir. Buna göre 2006 Nisan ayında 4 kişilik bir ailenin asgari şartlarda geçinebilmesi için harcaması gereken tutar 1.654,84 YTL olarak belirlenmiştir.
    
Hemen belirteyim ki; asgari ücretin net olarak yaklaşık 385 YTL Olduğu bizde, bu rakamlar bize çok uçuk gelebilir. Hatta milyonlarca kişinin bu rakama bile çalışacak iş bulamadığı gerçeği hatırlanırsa yukarıda verilen rakamlar hayal bile gelebilir.
    
Yukarıdaki verilere göre, bulunduğumuz yer ve durum kendiliğinden ortaya çıkıyor.
    
Şimdi, yazının başına tekrar gelelim ve vatandaşların neden demokratik tepki veremediğinin sorusuna cevap arayalım.
    
Aslında,  en doğru cevabı yine vatandaştan alabiliriz.
    
Vatandaşlar, kendilerini duyarsızlıkla eleştirenlere şöyle sesleniyor:
    
AÇIM, AÇ…


[email protected]

690680cookie-checkAçım, aç

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.