‘Ama İngiltere, Hizb-ut Tahrir’i yasaklamadı’

Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref dün Londra’da ülkesinin serbest ve demokratik seçimler yapacağı teminatını verdi.


Müşerref İngiltere’ye kendilerini eleştirmeden önce, ülkede yetişen aşırı unsurlarla mücadele için bir terörle mücadele stratejisi geliştirme çağrısı yaptı.


Müşerref, özellikle radikal Hizb-ut Tahrir grubunu öne çıkardığı konuşmasında “Biz onları Pakistan’da yasakladık. Ama hiç bir şey yapmadığımız için eleştiriliyoruz. Siz ise onları hala yasaklamadınız. Niye bizi suçluyorsunuz o halde?” diye konuştu…


“MÜŞERREF İSTİFA”


The Guardian başyazısında Müşerref’e istifa çağrısında bulunarak şu yorumu yaptı:


“Müşerref kendi kaderini Pakistan’ınkiyle bir görüyor. Onun gözünde bunlar aynı anlama geliyor. Üniformasından vazgeçmiş olsa da asayişin yegane teminatı olduğu görüşünü koruyor. Seçimlerin adil ve serbest yapılacağını iddia ediyor. Ancak Pakistan bir fırtınanın tam ortasında. Pek az kişi gelecek ayki seçimlerin gerekli ortamı yaratabileceğini düşünüyor. Bir zamanlar cumhurbaşkanını eğitmiş olan 100 kadar emekli üst düzey subayın bir açık mektupla Müşerref’e istifa çağrısı yapması da belki bundan. Cumhurbaşkanı, Pakistan’da gerçek bir demokrasiye geçişi sağlamak istiyorsa bu tavsiyeye kulak vermeli.”


The Times da Müşerref’in demokrasiye inandığı söylemine rağmen, yargı bağımsızlığı konusu sorulduğunda “Biz Londra’da yaşamıyoruz. Pakistan’da çok zorlu bir bölgede yaşıyoruz” dediğini aktardı.


ABD, PAKİSTAN VE AFGANİSTAN’A FARKLI


The Times’ta yazan Amir Taheri ise Amerika NATO ve müttefiklerinin Afganistan ile Pakistan’da terörle mücadele konusuna iki ayrı gezegendeymişçesine farklı yaklaştığını öne sürdü.


Taheri, baharda yeniden saldırılarına hız vereceğini söylediği Taleban ve El Kaide’yi yenilgiye uğratmak için iki ülkeyi de kapsayacak beş adımlı bir plan önerdiğini belirterek bu adımları şöyle sıraladı:


– Müşerref genel seçime hile karıştırma fikrinin cazibesine karşı koymalı. Demokratik yoldan seilmiş bir hükümet, mücahitlere bahar taarruzu öncesinde pskiolojik bir darbe olacaktır.
– (Afganistan Cumhurbaşkanı) Karzai, iki ülkenin ortak güvenlik jirgasını yani meclisini ciddiye almalı. Gerekirse jirga her hafta toplanmalı.
– NATO, üyelerinin gerekli kuvvet katkısında bulunması için kesin bir tarih ortaya koymalı. Güç aşevleri kuracağına, teröristlerin peşine düşmeli.
– Çeşitli kollardan yürütülen uluslararası operasyonlar tercihan NATO bünyesinde tek bir lidere bağlanmalı.
– Afganistan ve Pakistan terörle mücadele birimlerinin eğitimine hız verilmeli.

809250cookie-check‘Ama İngiltere, Hizb-ut Tahrir’i yasaklamadı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.