Ambargolara şut!

Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türkler’in izolasyonlara karşı oluşturduğu Embargoed! Kuzey Kıbrıs’a uygulanmakta olan ambargolara son verilmesine yönelik kampanyaları çerçevesinde Kıbrıslı Türk futbol yeteneklerinin kaymak tabakasının yer alacağı bir poster gerçekleştiriyor. İki taraflı olacak olan posterde, hepsi de çıplak olmak üzere Londra’dan altı ve Kuzey Kıbrıs’tan altışar futbolcu “Balls to Embargoes!” (Ambargolara şut!) pankartı eşliğinde yer alacak. 


Embargoed! Kuzey Kıbrıs’a uygulanmakta ola futbol yasağına yönelik olarak bilinçlendirme kampanyası çerçevesinde Kıbrıs Türk Futbol Derneği ve (İngiltere) Türk Futbol Federasyonu ile birlikte çalışıyor. Söz konusu poster dostluk maçları bile yasaklanan Kıbrıslı Türk futbol takımları ve oyuncularına karşı FIFA tarafından uygulanmakta olan ayrımcılığa karşı meydan okuma olan eylemler dizisinin ilki olacak. 


Seçmeler Londra ve Lefkoşa’da düzenlenirken, poster için fotoğraf çekimleri ise seçmelerin ardından bir hafta içinde gerçekleştirilecek. Çift taraflı ve renkli poster 2006 Ocak ayından itibaren temin edilebilecek.


KKTC FUTBOLUNA UYGULANAN YASAKLAR


1. Kuzey Kıbrıs ve onların Kuzey Kıbrıs futbol takımlarına uygulanan yasaklar Kıbrıslı Türklerin kendi devletlerini kurdukları 1983 yılına dayanır. Bu siyasi karar, FIFA’nın -dostluk ve gençlik takımları dahil- FIFA’ya kayıtlı takımlar ve Kuzey Kıbrıs’taki tüm  takımlar arasında maçların yasaklanmasına yol açtı. Bu yasağı ihlal eden herhangi bir takım cezalandırılacak. Bundan önce Kıbrıs Türk takımlarına ‘dostluk’ çerçevesinde diğer takımlarla bire bir maç yapma hakkı (!) FIFA tarafından tanınmıştı.


2. 2005 Nisan’ında Kıbrıs Rum kontrolü altındaki Kıbrıs Futbol Birliği (CFA) bir İngiliz takımı olan Huddersfield Town AFC’nin Kuzey Kıbrıs’ta bir dostluk maçı yapmasını önlemişti. 
a. 1998 Eylülünde FIFA, Alman Futbol takımı Bad Lippspinge’ye bir Kıbrıs Türk takımı olan Çetinkaya ile maç yaptığı için $20,000 ceza kesti. 


3. FIFA’nın Kıbrıslı Türk oyuncular ve takımlarına uygulamakta olduğu yasak aynı zamanda kendi statüsünü de ihlal etmektedir:
a. FIFA ayrımcılığa karşı, Madde 3, “Bir ülke, özel kişi veya gruplara yönelik olarak, etnik köken, cinsiyet, dil, din, siyaset veya herhangi ir nedenle ayrımcılık uygulanması kesinlikle yasak olup askıya alma veya ihraç yoluyla cezalandırır.”
b. FIFA hedefleri madde 2, “sürekli olarak futbol oyununu geliştirmek ve sahip olduğu birleştirici, eğitici ve insani değerler çerçevesinde dünya çapında ve özellikle de gençlik ve gelişim programları aracılığıyla teşvik etmek”


4. FIFA’nın 1984 yılında  Kuzey Kıbrıs ve uluslararası rakipleri arasındaki futbol maçlarının yasaklanması, düşük ücretler, kötü şart ve olanaklarla sonuçlandı. Eski Çetinkaya kaptanı Ahmet Esenyel Kıbrıslı Türk futbolcuların moral eksikliğini yakalıyor, “Eğer bir anlaşma olmazsa takım benim gibi kariyerinin sonuna kadar sorun yaşayacaktır. … genç neslin benim gibi acı çekmesin istemiyorum.  Bunu dünyanın başka hiçbir yerinde göremezsiniz. Buradan yüz metre uzaklıkta (Lefkoşa) onlar, (Kıbrıslı Rumlar) oynayabiliyor ve iyi para kazanabiliyorlar.”[1]


5. Kıbrıs’ta profesyonel futbol, KFB’nin üçü tümden Kıbrıslı Rum, biri tümden Kıbrıslı Türk ve dört de karma kulüple kurulmasıyla başladı. Kıbrıs Türk tarafının Çetinkaya kulübü ligin 1934-1935[2] yılı açılış sezon şampiyonası kupasını kazandı.


6. 1948 yılında KFB bir İngiliz Sömürge futbol birliği olarak FIFA’nın fahri üyesi haline geldi. Kıbrıs 1960 yılında bağımsızlığını kazanınca bu, tam üyelik statüsüne yükseltildi.
FIFA’nın 1960 Kıbrıs Anayasası’nın doğrudan ihlali olacak şekilde sadece Kıbrıs Rum kontrolü altındaki  KFB’ni kabul etmesi yönündeki kararı, Kıbrıs’ın iki halkının kendilerine ait sportif düzenlemeler yapma hakkını doğurdu. 


7. Kıbrıslı Rumların Lefkoşa’nın Çetinkaya takımı ile diğer Kıbrıs Türk takımlarının maçlarında oynamalarını engellemeleri üzerine Kıbrıslı Türkler, 1955 yılında kendi futbol federasyonları olan Kıbrıs Türk Futbol Birliği’ni (KTFB) oluşturdu. 


8. Her ne kadar KTFB 1955-1984 yılları arasında FIFA ile doğrudan temas halinde olmuşsa da kendilerine hiç bir zaman tam üye statüsü verilmedi. KFB’ne 1960 yılında tam üyelik verildiğinde birlik tümüyle Kıbrıslı Rumlardan oluşmaktaydı.  


________________


Embargoed! ile ayrıntılı bilgi için: www.embargoed.org


Embargoed! Kuzey Kıbrıs’a uygulanmakta olan tüm ambargolara hemen ve koşulsuz olarak son verilmesi için kampanya gerçekleştiren bağımsız bir insan hakları grubudur. 4 Mart 2004 yılında kurulan grup, Kıbrıs’a karşı uygulanmakta olan izolasyonlara karşı bilinçlendirmek ve Kıbrıslı Türklerin temel siyasal, sosyal ve ekonomik haklarının geri verilmesi için dünya liderleri ve kuruluşlarla lobi çalışmaları yapılmasını hedeflemektedir.

785210cookie-checkAmbargolara şut!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.