Amerikan askeri yeni maceralara doğru

Karar resmen onaylandıktan sonra özel birlik Afrika’nın yoksul ülkelerinden olan Uganda’ya gidip Lord’s Liberation Army adındaki gerilla hareketine karşı direnişi örgütleyecek, gerekirse silah silaha çatışacak.

¨Tanrı’nın Özgürlük Ordusu¨ adıyla bilinen LRA-Lord’s Liberation Army’nin Uganda’da kabile esasına dayalı bir savaşa taraf olarak kitle katliamları yaptığı, köy basıp kadın, kız, çocuk demeden tecavüz ettiği şeklinde son zamanlarda duyulan haberler üzerine ABD daha fazla bekleyemeden askerî harekâta geçmeye karar verdi. Başkan Obama’nın önündeki dosyada bu girişim askerî danışma ve yardım olarak görülüyorsa da Pentagon işi ciddiye alıp gönderilecek olan 100 askeri gerekirse korumak üzere Hint Okyanusu’nda bekleyen Amerikan filosunu hazırlığa ve teyakkuza geçirdi.

Öte yandan Obama’nın bu kararında kendisinin de Afrika kökenli olmasının payı yattığını söyleyenler çıktığı gibi Amerikan kamuoyunun hassas kesimleri ise ABD’nin bir başka Vietnam çukuruna daha gireceği yönünde kaygıları belirdi. Bu tür kaygılar arasında duyulan bir örnek olarak, Atlanta Üniversitesi siyaset bilimi profesörlerinden Laura Sea’nin, Amerikan askerinin ne kadar iyi donanımlı olursa olsun Uganda gibi bir yerde fiyaskoya uğrayacağını söylemesi dikkati çekti.

1532550cookie-checkAmerikan askeri yeni maceralara doğru

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.