Amerikan Ordusu’nda türbana izin çıktı

Teksas’ın San Antonio kenti yakınlarındaki Fort Sam Houston askeri üssünde geçen hafta yapılan askeri bir yemin törenine ilk kez geleneksel türbanıyla çıkmasına izin verilen Rattan’ın bu kazanımından sonra Ordu’da diğer etnik ve dinsel grupların benzer istemlerde bulunacağı bekleniyor.

Böylece, Amerikan Ordusu’nda eşcinsel askerlere aktif görev verilmesinden beri Sih asıllı Rattan’a tanınan bu özgürlük yakın zamanda tartışılacak bir konu olarak gündeme çıktı.

25 yıldan sonra ilk kez ABD Ordusu’nda başına erkek türbanı dolamış bir subayın görülmesi, Amerikan basınında gerçek bir devrim olarak yorumlandı. Bundan sonra ABD Ordusu’nun her biriminde İslamî çarşaf, Yahudi takkesi ya da başka inançlara bağlı veya etnik-geleneksel nedenlere dayalı bir giysi, işaret taşımak olanaklı olacak.

Orduda bulunan müslümanların ise bu gelişmenin ardından günde 5 vakit namaz izni, kışlada mescit, sünnet nedeniyle sakal bırakmak gibi İslami taleplerde bulunması beklenirken, Yahudi asıllı askerlerin Cuma ve Cumartesi günleri izin yapmaları, Koşer tarzı yiyeceklerle beslenmek istemeleri gündeme gelecek görünüyor.

Askerliğin tek tip ve tek düzen olmak gerektiğine bağlı Bismarkçı gelenekten ayrılmayan, 19.uncu ve 20.inci yüzyıl askerlik sanatı uzmanlarına göre, bu türden serbestlikler bir Ordu içim zafiyetin başlangıcı sayılıyor.

1501850cookie-checkAmerikan Ordusu’nda türbana izin çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.