‘Anayasa tartışmaları kutuplaştırıcı’

Demokratik Toplum Partisi (DTP), Türkiye’nin yeni anayasa oluşumu ile 21. yüzyılın çağdaş bir ülkesi olma yolunda önemli bir değişim fırsatını yakaladığını, ancak anayasa üzerinde yürütülen tartışmaların ”kutuplaştırıcı düzeyde yöntemsiz gelişmesinin bu tarihi fırsatın heba olmasına yol açacağını” ileri sürdü. 


DTP’den yapılan yazılı açıklamada, ”partinin kutuplaştırıcı tartışma tarzıyla en uç düzeyde hedef alındığı ve bunun manidar olduğu” iddia edilerek, şöyle denildi: 


”Demokratik sivil anayasa kampanyası, neredeyse partimize ve temsil ettiği demokratik değerlere karşı bir linç kampanyasına dönüştürülmüştür. Düşüncelerin özgürce tartışıldığı bir ortam yaratmak yerine tehditler havalarda savrulmakta, gerginlik politikasıyla her türlü farklı düşünce bastırılmak istenmektedir. En üst düzeyde geliştirilen bu linç dalgasının nerede, nasıl bir provokasyona yol açacağı bilinmez. Buna derhal son verilmeli, tüm kesimler sağduyu ile hareket etmelidir.” 


”Hükümetin, toplumsal uzlaşmayı sağlamada koordinasyon rolünü görmesi gerekirken ülkeyi kısır hesaplaşmalar içine sürüklediği” öne sürülen açıklamada, AK Parti’nin DTP’ye karşı saldırgan bir yönelim içine girdiği iddia edildi. 


Türkiye’nin önünün açılması için tartışmanın, ”Toplumsal realiteyi oluşturan tüm farklılıkların kendini özgürce ifade edebilmesinin anayasal güvencesi nasıl sağlanabilir?” ve ”Merkezi, bürokratik, hantal devlet yapılanması yerine nasıl bir sistem halkı gerçek irade haline getirebilir?” soruları üzerinde yoğunlaşması gerektiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 


”Sistemsel düşünülmediği ve değişime buradan başlanmadığı müddetçe korkuların esiri olmuş bir Türkiye tablosundan kurtulamayız. Anayasa konusunda sivil toplum örgütlerinin ortaya koyduğu tavrı destekliyoruz fakat dar çerçevede kalmayıp demokrasi kültürüne hizmet edecek boyutlarda tartışmalara öncülük etmeleri gerektiğini düşünüyoruz.”
  

1048620cookie-check‘Anayasa tartışmaları kutuplaştırıcı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.