Anayasa’ya minik paket önerisi

Anayasa değişikliği konusundaki çalışmalara ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Kuzu, AK Parti’nin, vatandaşa ”yeni bir anayasa” vaadinde bulunduğunu, 22 Temmuz seçimlerinden 1, 1-5 ay önce de bu konuda çalışma yapması için akademisyenlerden oluşan bilim komisyonu kurulduğunu anımsattı.

Bilim Komisyonunun hazırladığı metin üzerine yaşanan tartışmalara ve Anayasa Mahkemesinin son kararına dikkati çeken Kuzu, ellerinde kısmi değişiklik imkanı kaldığını söyledi. Burhan Kuzu, şunları kaydetti:

”Anayasa, şu ana kadar 13 kez değişti, aşağı yukarı 70 madde değişti. İyi de sonuç aldık. Olumlu değişikler oldu. Bunun üzerine yeni maddeler ilave edilebilir. Mesela Ombusdmanlık dediğimiz, hakem kurulu, bu gelebilir. Bu konuda partiler arasında sorun yok. O konuda bir problem olmaz, bu olabilir.

Türkiye milletvekilliği var. 550 milletvekilinin, 100’ün siyasi partilerin aldığı oy oranına göre seçilmesi esası… Bunda da çok fazla problem çıkacağını sanmam. Oturup konuşulabilir.
Onun dışında da AB’nin özellikle Adalet Bakanlığından istediği yargı reformu konusunda bazı hususlar… Bakanlığın, bu yöndeki hazırlıkları daha önce kamuoyuna açıklanmıştı. Belki onları da ihtiva eden bazı hükümler konabilir.

İşin özü, bir mini paket olabilir. Çok büyük çapta bir anayasa değişikliği, söylediğim çerçevede, o şartlar ancak gerçekleşirse olabilecek şekildedir.  Benim kanaatim, eğer yeni bir anayasa yapılamıyorsa, hiç olmazsa mini paketlerle geliştirelim. Başka çare de yok. Bir şeyin tamamını elde edemiyorsak, bir kısmını elde edelim. Bunu da kar saymak lazım.”

1182940cookie-checkAnayasa’ya minik paket önerisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.