Şanghay’da nükleer kulis yaptı

Örgüte üye Rusya, Çin ve 4 eski Sovyet cumhuriyetinin liderleri, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te bir araya geldi. Liderler, kültür alanında işbirliği ve Şanghay İşbirliği Örgütü İş Konseyi ve Şanghay İşbirliği Örgütü Bankalararası kurum ile işbirliği anlaşmalarına imza koydu. İran gözlemci olarak katıldı.

Orta Asya turu görüşmelerinde, İran’ın nükleer programlarını anlatan Ahmedinejad, İran’ın uluslararası yasalara uygun ve tamamen barışçı nükleer faaliyetlerini hiç bir gücün durduramayacağını söyledi.

Bişkek ziyareti kapsamında önceki gün,  Kırgızistanlı araştırmacı ve İranologlardan oluşan kalabalık bir grupla görüşen Ahmedinejad, nükleer teknolojiden bütün ülkelerin ve bütün insanlığın yararlanması gerektiğine vurgu yaparak, ilahi değerlere karşı  inançları olmayanların, enerji ilmini tekellerinde tutmak istediklerini söyledi.

ABD’nin Doğu Avrupa ülkelerine kurmak istediği yeni füze savunma sisteminin sadece bir ülkeyi değil, bütün Asya kıtasını ve Çin dahil Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyelerini tehdit ettiğini öne süren Ahmedinejad, Şanghay zirvesindeki konuşmasında da, dünyada hala bazı büyük güçlerin tehdit diliyle konuştuğunu, halen işgal, saldırı ve tehditlerin devam ettiğini belirtti.

Orta Doğu’da yeni siyasi harita girişimlerinin de sürdüğünü ifade eden Ahmedinejad, “Bunların hepsi yenilgiye uğradı. Artık dünyanın barışa, güvene, adalete, sevgi ve aşka ihtiyacı var” dedi.

Ülke ismi vermeden ABD’nin Doğu Avrupa ülkelerine kurmak istediği füze savunma sistemine de değinen İran cumhurbaşkanı, “Bugün hala büyük bir gücün (ABD) yeni füze sistemi kurma tehdidi de devam ediyor. Bu sadece bir ülkeye karşı tehdit değil, belki bundan da öte bu sistem, bu katıyı (Asya) tehdit ediyor. Çin dahil Şanghay İşbirliği Örgütü üyelerini de tehdit ediyor” diye konuştu.

İRAN’A OPERASYON GÜNDEMDEN DÜŞMÜYOR

Öte yandan New York Times gazetesi, Bush hükümetinin, İran’ın nükleer programlarına karşı  alınacak önlemler içerisinde, cumhuriyetçi başkan adayının, askeri operasyonun  bulunduğunu ileri sürdüğünü yazdı.

Diğer yandan Amerika’da savaş karşıtı faaliyet gösteren Rabec  Grifein, nükleer sorunun çözümü için ön şartsız görüşmelerin yapılması gerektiğini ama hükümetin bunu önlediğini  dile getirdi. 

Grifein, İran’a karşı muhtemel bir askeri operasyonun, bölgeyi büyük bir faciaya sürükleyeceği gibi İran’ın nükleer faaliyetlerini daha bir arttırmasına yol açacağını söyledi.

Diğer yandan Rusya dışişleri bakanı Sergei Lavrof, Dünya siyaseti ve Rusya adlı dergide çıkan makalesinde  İran’a baskıların arttırılmasının dünya enerji güvenliğini de tehdit edeceğini belirterek,  sorunun diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini  dile getirdi.

1155970cookie-checkŞanghay’da nükleer kulis yaptı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.