Ankara’da, Şefika Kutluer Festivali başlarken

İSMAİL BAYER – Yılın son ayı, soğuk Ankara gecelerinde, müziğin sıcaklığı başlıyor. 8.Uluslararası Şefika Kutluer Festivali, “Doğu Batı ile Buluşuyor”u, bu kez cuma akşamı, batıdan başladı. Slovakyalılar Ankara’da. Önümüzde ki cuma günü ise doğudan konuklarımız var. Güney Koreliler geliyor.
Bir Festivali sürdürmek, herşeyden önce bir ideal. Sonra sabır herhalde. Yıllardır, Ankara’ya yeni konser mekanlarının (bir kaç istisnası dışına) kazandırılamadığı gerçeğini yadsıyamayız. Devletin katkısı yok. Gölge etmeseler yeter zaten. Yenimahalle Belediyesi’nin, Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi, bu yıl Ankara’da festivale ev sahipliği yapmaya devam ediyor. 1-20 Aralık arası, 7 gece, 7 ayrı program.
Slovakya Dışişleri ve AB İlişkileri Bakanlığı, “Slovakya Cumhuriyeti Altın Devlet Şeref Madalyası”nın Şefika Kutluer’e verilmesini kararlaştırmıştı. 20 Eylül 2017, Slovakya Milli gününde de, Büyükelçi Anna Turenicova tarafından taklımıştı.
Slovakya’nın bir çok kentinde konserler veren, bir çok değişik orkestralarla program yapan, CD kayıtlarının çoğunu Slovakya’da gerçekleştiren, Şefika Kutluer’e verilen bu ödül, Slovakya kültürüne katkının yanı sıra, iki ülke arasında ki dostluğa da önemli bir katkı olmuştur.
8.Uluslararası Şefika Kutluer Festivali başlarken, sahnede bu kutlama da gerçekleştirildi.
Açılış konserinin konuğu, “SLOVAK NATİONAL FOLKLORE ORCHESTRA & BALLET ‘LUCNİCA’ (SLOVAKYA)” l0 kişilik müzisyen grubu sahnede yerlerini aldıklarında, yaylılar ve yerel enstrümanlardan oluşan orkestra, ülkelerinin değişik yörelerinden derlenmiş, müziklerle programı yürüttüler.
Sahnede, 30’u aşkın, genç kadın ve erkek dansçı. Bir saati aşkın, müthiş bir dinamizm. Slovakya’nın değişik yörelerinin giysileri ile adeta yerel ölçek de bir moda gösterisi de gerçekleştirmiş oldular diyebiliriz. Giysilerin renkleri, parçaları, işlemeleri, danslara uygunluğu ise bir başka estetik güzelliği yansıtıyordu. Ayrıca danscıların da, yine bazı yerel enstrümanlarla danslara ve orkestraya eşlik etmeleri, gösterinin bir başka güzelliğiydi.
Danslar, yerel motifler, üretim, dostluk, arkadaşlık, sevgi, birlikte yaşam kültürü, dağlarda ovalarda çalışmalardan, akşam eğlencelerine, düğünlerine uzanan bir çizgide gelişmekteydi.
İzlerken insan düşünmekten kendini alamıyor doğrusu, estetiğin bütünleştiği temsilcileri adeta sahnede uçuşuyorlardı.
Bu topluluk, ülkemize ilk kez geliyor. Bir çok ülke gezmişler doğal olarak, sahneden sıcaklık salona öylesine yayıldı ki, uzun süre alkışlandıkları gibi, seyircileri adeta fethetmişlerdi. Salonun sıcaklığı, sahnenin sıcaklığı, Slovak-Türk dostluğu adeta danslarla yoğruldu diyebiliriz.
Sanatçılar ülkelerine döndüklerinde, bu gecenin farklı bir güzellik olduğunu sanırım anlatacaklardır.
Yeniden Festival’in başlığına dönelim. “East Meete West” “Doğu Batı ile Buluşuyor”. Bu bir slogan değil. Müzik ile ülkeleri insanları bir araya getirmeye çalışan, bunun için köprüler yıkma yerine, köprüler kurma anlayışı ile yola çıkılmış olmasının ön adımı.
Geriye baktığımızda, sekizinci yılına ulaşan festivalin gerçekleştirildiği her yıl, mutlaka doğu ve batı müzisyenleri mutlaka program içinde yer alıyor. Bu yer alış, güncel gelişmelerle de zaman zaman pekişerek, bir anlamda diplomatik bir el sıkışmaları da beraberinde getiriyor.
Festival’in açılışında değişik ülke temsilcilerinin olması da bunun bir sonucu. Yenimahalle Belediye Başkanı da bu buluşmalara ev sahipliği yapmaya başlayarak, Yenimahalle Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi’ni festival etkinlikleriyle, ayrıca tanıtmış oluyor. Ayrıca, Belediye Başkanlığı’nın sanata verdiği önemi gösteren güzel bir tanıtım olduğunu da belirtmede geçmiyelim.
Bunu özellikle belirtiyorum. Ankara çeyrek asrı aşan, sanatın içine ne yapacağını bilemeyen yöneticiler gördü. Değişik ülke temsilcilerinin, Ankara’da farklı Belediye Başkanları’nın olduğunu da görmeleri, ülkemiz ve dostluklar için ayrı bir kazanç.
Festival’in ilk günü, açılışda,  Şefika Kutluer flütü ile sahnede yer almadı.
Bu akşam sahnede yer alacak. Aynı sahnede caz esintileri var. Piyanoda Kerem Görsev ve flütü ile Şefika Kutluer sahne alacak.
Cazdan klasiğe, çarşamba akşamı geçilecek, bu kez piyano da Polonyadan bir konuğumuz var. Pawel Kowalski. Şefika Kutluer’in flütü le birlikte bir “CHOPİN GECESİ”ne imza atacaklar.
Cuma akşamı ise bu kez doğudan bir dans grubu geliyor. Güney Kore’den. “SCENT OF KOREA” KYUNG HWA YOU & ENSEMBLE E-DO CHEONG UH RAM DANS TOPLULUĞU.
Bitmedi, devam ediyor. Batıya geçiyoruz. Viyana’dan, Litvanya’dan ve Portekiz’den konuklar var. Slovak Dansları ile başlayan Festival, Portekiz’den okyanus’dan gelen esinitlerle, “FADO” ile sona erecek.
Tüm gösteriler, Yenimahalle Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi’nde.
Geçen yılın festival etkinliklerinden bazı esintileri, geçte olsa burada sizlerle iki yazıda paylaşmaya çalışmıştık. Bu kez, gecikmeden, daha fazla etkinlik izleyerek, sizlerle paylaşmayı sürürmeğe çalışacağız.
Ankara’da farklı sanatsal etkinlikler olmasını sağlayanlara, bizlere bu güzelliği yaşatanlara, başta Festival’in mimarlarından Refik Kutluer’e teşekkür etmeden bu yazıya nokta koymak, haksızlık olurdu doğrusu.
Şefika Kutluer Festivali, 8 yaşında. Sağolun, Şefika Kutluer ve Refik Kutluer ve onlara destek olan ekiplerine teşekkürlerle, yolunuz açık olsun.
__________________
İsmail Bayer. 4.Aralık 2017. İstanbul.   [email protected]
2142610cookie-checkAnkara’da, Şefika Kutluer Festivali başlarken

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.