“Anlaşma için son kuşak, son şans”

Independent gazetesi Diyarbakır’dan izlenimleri aktardığı dizisinin ikinci bölümünde bölgedeki PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H’yi anlatıyor.

Laura Pitel imzalı haberde YDG-H için şu tanımlama yapılıyor:

“PKK’nın ateşkes ilan etmesinden kısa bir süre önce 2013 yılı Şubat ayında ilan edildi. Amaçlarının, uyuşturucu ve fuhuşla mücadele olduğunu, aynı zamanda halkı kendi ifadeleriyle ‘polisin zulmünden’ koruyacaklarını duyurdular. Temmuz ayında çatışmalar yeniden başlayınca üyeleri evlerin dükkânların arasına hendek kazmaya, barikatlar kurmaya başladı. ‘Özerk bölgeler’ ilan ettiler. PKK’nın Kürt özerkliği amacını desteklese de, YDG-H gençlik yapılanmasının, ne ölçüde büyükleri tarafından kontrol edildiği net değil. Kasım ayında PKK yöneticisi Cemil Bayık iki örgütün birbiriyle bağlantılı olduğunu inkâr etti. Fakat örgüt kurulmadan yalnızca birkaç ay önce Murat Karayılan, güneydoğuda devlet politikalarına karşı ‘gençlik devrimi’ çağrısı yaptı.”

Independent gazetesinin görüş aldığı akademisyen Bill Park da ‘Güneydoğuda PKK’dan habersiz hiçbir şeyin olmadığını’ ifade edip yine de gençlik yapılanması için “en azından doğaçlama davranıyorlar gibi görünüyor” dedi. Park, “Eminin PKK’nın üzerlerinde tam kontrolü yoktur” diye ekledi.

Haber, İngiltere ve Türkiye’nin diğer müttefiklerinin Kürt soruna ilişkin kaygılı olduğunu belirtiyor. “Diyarbakır sokaklarında anlatılan hikayeler, uzun ömürlü bir barış umuduna dair kaygı verici işaretler sunuyor” denilen haber, restoran sahibi Yaşar’ın şu sözleriyle noktalanıyor:

“Bizim kuşağımız, konuşabildiğin, müzakere edebildiğin bir kuşak. Bu yeni kuşak daha radikal. Bu ülkeyle bir bağları yokmuş gibi hissediyorlar.”

1475870cookie-check“Anlaşma için son kuşak, son şans”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.