Antep baklavasına tescil

GSO’nun 28 Mart 2005’te ”Antep Baklavası” ibaresinin coğrafi işaret olarak tescili için başvuruda bulunduğu Türk Patent Enstitüsü, tescili vermek için çalışmalarının son aşamasına geldi.


Resmi Gazete ile ulusal ve yerel basında başvurunun yayımlanmasının ardından, bir itiraz gelmezse tescil kesinleşecek.


Türk Patent Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Yusuf Balcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, GSO’nun 28 Mart 2005 tarihinde yaptığı başvurunun, ”Antep Baklavası” ibaresinin coğrafi işaret olarak tescilini içerdiğini söyledi.


Coğrafi işaretin, belirli bir bölgeden kaynaklanan bir ürünü tanımlayan ya da kalitesi, ünü veya diğer karakteristik özellikleri itibarıyla coğrafi kaynağına atfedilebilen bir bölgeyi gösteren işaret olduğunu anlatan Balcı, tescil işleminin hangi aşamada olduğuna ilişkin şu bilgileri verdi:


”Başvurunun incelenmesi neticesinde, ihtiyaç duyulan ek bilgiler başvuru sahibine bildirildi. Başvuru sahibince gönderilen ek bilgiler değerlendirilip yayıma hazır hale getirildi. ‘Antep Baklavası’ ibareli başvuru; mevcut durumda Resmi Gazetede, yurt çapında dağıtımı olan en yüksek tirajlı günlük gazetelerden iki tanesinde ve bir yerel gazetede ilan edilme aşamasında.


İlan ücretlerinin ödenmesinin ardından yayım işlemleri gerçekleştirilecek. Yukarıda belirtilen gazetelerde yayımlandıktan sonra, Resmi Gazetedeki ilan tarihinden itibaren 6 aylık itiraz süresi içinde başvuruya karşı bir itiraz gelirse itiraz değerlendirilecek, aksi takdirde bu sürenin sonunda tescil kesinleşecek.”


”COĞRAFİ İŞARET HAKKI ULUSALDIR”


Tescilin hangi hakları içerdiğinden bahseden Yusuf Balcı, tescil edilen coğrafi işarete konu ürünlerin, tescil kapsamında belirtilen şartlara uygun olarak üretilmesinin zorunlu olduğunu, ayrıca tescilli coğrafi işaretin ününden yarar sağlayacak haksız ve yanıltıcı kullanımların, yetkili mahkemeye başvurulduğu takdirde önlenebileceğini, mahkeme tarafından para, hapis ve ticaretten men cezalarına hükmedilebildiğini belirtti.


Balcı, ”Marka, patent, tasarım haklarında olduğu gibi coğrafi işaret hakkı da ulusaldır. Diğer bir deyişle hangi ülkenin yetkili makamlarına başvuruda bulunulursa, o ülkede koruma elde edilir. Dolayısıyla Türkiye’de yapılan tescil, sadece Türkiye sınırları içinde koruma sağlar” dedi.


DÜNYADA TESCİL ALAN VAR MI?


Yusuf Balcı, baklava konusunda dünyada tescil alan veya başvuruda bulunan başka bir ülke olup olmadığı konusunda ise coğrafi işaretler konusunda dünyada farklı uygulamalar olduğunu, bazı ülkelerde bu konuda hiç koruma yokken bazılarında markalar kanunu kapsamında garanti veya sertifika markası olarak korunduğunu belirtti.


Balcı, ”Ülkemiz gibi kimi ülkelerde ise ayrı bir yasal düzenleme mevcuttur. Başka ülkelerde baklavayı konu edinen bir tescil ya da başvuru olup olmadığı sorusunun cevabına, ancak ilgili ülkelerin yasal düzenlemeleri ve uygulamalarının incelenmesi neticesinde ulaşılabilmesi mümkün” dedi.


 

1040760cookie-checkAntep baklavasına tescil

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.