Anti sömürgeciliğin faturası: Enflasyon

Anti sömürgeci söylem üzerine seçimlere katılan ve tekrar zafer kazanan Mugabe’ye karşı muhalefet paritsinin seçimlerin hile karıştırıldığı gerekçesiyle yenilenmesini istemesi ve ABD ile İngiltere’nin muhalefete destek çıkması ülke ekonomisinde krize neden oldu.

Seçimlerin yapıldığı 31 Mart’tan bu yana ana tüketim mallarının fiyatlarında yüzde 100 artış oldu. Zorunlu tüketim maddeleri piyasadan çekilerek karaborsada yüksek fiyata satılmaya başladı. “Beyaz İngiliz”lerin sömürgeci dönemden kalma çiftliklerin kamulaştırılmasıyla da özellikle tahıl üretiminde darbe yiyen ülke son siyasi çalkantı ile de ek bir ekonomik krizle karşı karşıya… Hükümet ekonomik çalkantıya karşın kamulaştırma politikasını sürdüreceğini açıkladı.

ESKİ İNGİLİZ SÖMÜRGESİYDİ
Eski İngiliz sömürgesi Zimbabwe, 1980 yılında bağımsızlığını ilan etti. Mugabe’nin 2002 yılında devlet başkanlığına seçilmesinden ardından da İngiliz Uluslar Topluluğu’ndan (Commonwealth) çıkarılmıştı.

Mugabe, hile yaparak seçildiği, insan hakları ihlalleri yaptığından ötürü İngiltere tarafından ‘istenmeyen adam’ muamelesi görüyor. Özellikle Zimbabwe’de beyazların çiftliklerinden çıkarılıp devletin el koyması tepki görüyor. Çiftliklere el koyma sonucu üretimin düşmesiyle ülkede ciddi üretim sıkıntısı yaşanıyor.

ZANU-PF, seçim kampanyası boyunca ekonomik sıkıntılara karşın izlediği politikayı savunarak eski beyaz sömürgecilerin ülkeden tamamen sökülüp atmayı vaadetmişti. 

İLGİLİ KÖŞE YAZISI:

Gün Güngör yazdı / Karanlıktı görmedim!

İLGİLİ HABERLER:

– Zimbabve muhalefetine ABD desteği

– Gözlemciler: Zimbabve seçimi adildi

1103150cookie-checkAnti sömürgeciliğin faturası: Enflasyon

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.