Apo’yu yeniden yargılama sinyali

Macaristan ziyareti sırasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Erdoğan, şu noktalara dikkati çekti:


 • Bu dosya hukuken yeniden açılsa da açılmasa da millet vicdanında kapanmış bir dosyadır.
 • Kimse, hiçbir kurum veya kuruluş, siyasi olsun ya da olmasın, asla bu konu üzerinden bir istismar zeminine girmemelidir. Girerse orada boğulur.
 • Bundan sonraki süreç tamamıyla Türk yargı sisteminin yürüteceği bir süreçtir.
 • AB ile ilgili hedefimizi de milli birliğimizi de arızi sorunlar değiştiremez. Millet olarak aynı istikamette kilitlenmemiz gerekir.


”SÜREÇ HENÜZ BİTMEDİ”


Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül de Ukrayna ziyareti sırasında gazetecilerin soruları üzerine, ”sürecin henüz bitmediğine, AİHM kararının Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi’nde inceleneceğine” dikkati çekti. Gül, kararı, ”anayasa ve taraf olunan uluslararası sözleşmeler dikkate alınarak değerlendireceklerini ve sonucu bekleyeceklerini” söyledi.


Karara ilişkin diğer değerlendirmeler şöyle:


CHP Genel Başkanı Baykal: ”AİHM, Öcalan’ın yeniden yargılanması kararını almamıştır. Yargılamanın yenilenmesi yoluna gidilecek olursa çok büyük yanlışlık yapılmış olur. Yeniden yargılama Türkiye’yi karıştırır.”


Adalet Bakanı Çiçek: ”Olaya sağduyulu ve soğukkanlı bakılmalı. Türk yargısı, bugüne kadar bu sınavlardan hep başarıyla çıkmıştır, bu sınavdan da başarı ile çıkar.”
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Büyükanıt: ”AİHM’nin kararının hukuki bir boyutu olduğunu düşünmüyorum, tamamen siyasi bir karardır.” 


 AİHM KARARI NE ÖNGÖRÜYOR?


Türkiye’nin 120 bin avroluk mahkeme giderini 3 ay içinde ödemesi gerekiyor. Aksi takdirde bu miktar üzerinden faiz işletilecek. Yetkililere göre, bu para cezasının ödenmesi ”bireysel önlemler” çerçevesinde olup, beraberinde Öcalan’ın yeniden yargılanmasını gerektirmiyor.


Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi, Haziran veya Temmuz ayındaki toplantısında kararın uygulanıp uygulanmadığını denetleyecek. Toplantıda, delegelerin Türkiye’ye, ihlal ettiği kararına varılan ”adil yargılama” konusunda ne yaptığını sorması, Türkiye’nin de bunu yanıtlaması gerekecek.


Türk tarafının, delegeleri tatmin eden bir yanıt vermemesi durumunda konu bir dahaki toplantıda yeniden gündeme gelecek. Kaynaklar, bu toplantıda da Türk tarafının kendisine tebliğ edilen önlemleri almaması durumunda komitenin, Türkiye’nin, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin denetimine yeniden sokulmasını da içeren çeşitli baskı unsurlarını devreye sokabileceğine dikkati çekiyorlar. 

1020820cookie-checkApo’yu yeniden yargılama sinyali

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.