Çarşı, Gezi’deki yıkıma da karşı

Gezi Parkı’nda ağaçların yıkılmasını önlemek isteyen grubun nöbeti devam ediyor.

Eylemcilerin sayısı mesai saatinin bitimiyle daha da arttı. Bazı siyasi parti, sivil toplum kuruluşu üyeleri ile sanatçıların da katılımıyla parktaki kalabalık binlere ulaştı.

3. günün geride kaldığı parktaki eyleme destek verenler arasında 7’den 70’e çok sayıda kişiyi görmek mümkün. Eylemciler, parkta kitap okuyarak ya da sohbet ederek bekliyor.

Gece saatlerinde protestocu gruplar, ortak bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı yapan oyuncu Şebnem Sönmez, parkta toplanan insanların üzerine sabaha karşı hiçbir uyarı yapılmadan müdahalede bulunulduğunu söyledi.

Sönmez, “Arkadaşlarımız çadırdan çıkma imkani bulamadan gaza boğuldu. Biz ağacın umut olduğunu, bir ağacın mutluluk olduğunu hep birlikte birbirimizden öğrendik. Pazartesi gecesinden bugüne Gezi Parkı’na sadece fidanlar değil, demokrasi ekilmiştir, umut ekilmiştir” diye konuştu.

ÇARŞI ‘KIŞLA’YA KARŞI!
Beşiktaş’ın taraftar gruplarından “Çarşı” üyeleri de Gezi Parkı’na gelerek eylemcilere destek verdi. “Kardeş Türküler” grubu da alanda konser verdi.

ÇADIRLAR YENİDEN KURULDU
Öte yandan eylemciler, polis tarafından yakıldığını belirttikleri çadırları yeniden kurdular. Sabaha karşı çevik kuvvet polisinin yaptığı biber gazlı müdahalenin ardından bazı eylemcilerin ise su şişelerinden gaz maskesi yaptıkları görüldü.

GEZİ ÇIKIŞI KAPATILDI
Taksim – Hacıosman metro hattının Gezi Parkı çıkış istikameti ise görevliler tarafından bant çekilerek kapatıldı. Yolcular Gezi Parkı çıkışı turnikelerinden Taksim Meydan çıkışına yönelmek zorunda kaldı.

Parkta geniş katılımlı bir de forum düzenlendi. Burada yapılan konuşmalarda, parktaki eylemin yanı sıra, Reyhanlı saldırıları, alkol düzenlemesi ve THY’deki grev de ele alındı.

“Bir İmza Da Sen At” kampanyası düzenleyen eylemciler, vatandaşları imza atmaya çağırdı.

CHP’DEN CUMHURBAŞKANI’NA ÇAĞRI
Bu arada, gece-gündüz Gezi Parkı’nda bekleyen gruba destek ziyaretleri de devam ediyor.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin ve Umut Oran, parkta nöbet tutan grubu ziyaret etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasını hatırlatan Tekin, “Başbakan’ın sözleri dehşet vericidir. Hukuk sisteminde bir başbakanın kentle ilgili karar verme şansı olmaz” diye konuştu.

Polisin biber gazı kullanmasına da tepki gösteren Gürsel Tekin, “CHP’li arkadaşlarımız her gün burada nöbet tutacak. Buradaki insanlara sıkılan biber gazını bizlere sıkılmış gaz olarak kabul ediyoruz. Bunu şiddetle reddediyoruz” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’tan diplomasını yırtmasını isteyen Tekin, “Cumhurbaşkanı’nı da göreve davet ediyorum ve İstanbul’da yaşayan bir yurttaş olarak kendisinden randevu talep ediyorum” diye konuştu.

SUÇ DUYURUSU
Cumhuriyet savcılarını göreve çağıran Umut Oran ise “Burada insanlara karşı yapılan eylem hukuk dışıdır. Başbakan, ‘Biz karar verdik, burayı yıkacağız’ diyemez. Hukuken suç işliyor. Kendisiyle ilgili suç duyurusunda bulunacağız” ifadelerini kullandı.

ÖĞLE YEMEĞİ DİSK’TEN
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyesi bir grup da parkı ziyaret etti. DİSK üyeleri, eylemcilere kumanya dağıttı.

Mustafa Alabora, Ayşe Arman ve Can Ataklı gibi isimler de eyleme destek verdi. Bir konuşma yapan oyuncu Şebnem Sönmez de “RedHack’ten selam var” dedi.

GEZİ PARKI İÇİN HACKLEDİ
Akşam saatlerinde ise Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü’nün internet sitesine siber saldırı düzenlendi. Emniyet müdürlüğünün internet sitesine halen ulaşılamıyor.

ŞAFAK VAKTİ BASKIN
Çevik Kuvvet ekipleri, sabaha karşı TOMA aracıyla Taksim Gezi Parkı’na girerek eylem yapan göstericilere müdahale etti.

Slogan atarak direnen göstericilere biber gazı sıkan polis, eylemcilerin çadırlarını alandan toplayarak uzaklaştırdı.

Atılan biber gazlarından çevredeki vatandaşlar ve basın mensupları da etkilendi.

ÇADIRLARI YAKTILAR
Öte yandan, parktaki çadırlar bazı kişiler tarafından ateşe verildi. Gaz maskesi takan sözkonusu kişilerin sivil polis olduğu belirtildi.

Olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yanan çadırları söndürdü.

KEPÇENİN ÖNÜNE YATTI
Polisin eylemcileri dağıtmasının ardından iş makineleriyle parkta çalışma başlatıldı. İş makinesinin önüne yatan bir eylemci güçlükle kaldırıldı.

Çalışmalar sürerken eylemci grup daha sonra alana geri döndü ancak polis engeline takıldı. Çevik kuvvet kurduğu barikatla grubun parka girmesine izin vermedi.

YIKIMI YİNE DURDURDU
İş makinalarının önüne çıkarak daha önce (HABERE GİT) yıkama engel olan İstanbul Milletvekili Sırrı Sürreya Önder yine parka geldi.

Bir kez daha iş makinalarının karşısına dikilen Önder, yıkım çalışmalarını yine durdurmayı başardı.

Çevik kuvvet ekiplerinin çekilmesinin ardından eylemciler parka geri döndü.

SİYASİLERİN DE GÜNDEMİNDE
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Gezi Parkı’ndaki çalışmalar için kararlı olduklarını belirterek “geri adım yok” mesajı verirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da dün akşam saatlerinde alana giderek eylemci gruba destek vermişti. (Can Ertuna – Gülin Rahvancı / ntvmsnbc ve Ajanslar)

1383400cookie-checkÇarşı, Gezi’deki yıkıma da karşı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.