‘Arap dünyasında taşlar oynadı mı?’

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Times gazetesi için bir yazı kaleme alan Orta Doğu uzmanı Amir Taheri, Suudi Arabistan’ın bölgede oynayacağı rolü şöyle yorumladı:

“Ülke bir yol ayrımında. Bir yanda temkinli bir reform programı yürüten Fas, Cezayir, Mısır, Lübnan ve Irak var. Öte yanda ise, despotik rejimleriyle Libya, Sudan, Suriye ve İran. Peki Riyad hangi yöne kayacak? Bu yıl başlarında, Arap dünyasındaki en eski müttefiki Suriye ile arası bozuldu. Şam yönetimi, Suudi kraliyet ailesinin koruması altında, dahası bir Suudi vatandaşı olan Lübnan’ın eski başbakanı Refik Hariri’ye zarar vermeme sözünü tutmadı zira.”

Suudi Arabistan’ın arasının iyi olmadığı bölge ülkeleri analiz eden yazarın kısa yorumu da şöyle:

“Muammer Kaddafi’nin, Veliaht Prens Abdullah’a yönelik bir suikast girişimine destek verdiği ortaya çıktığında da Libya ile ilişkiler bozuldu. Birkaç yıl öncesine kadar Suudi Arabistan karşıtı hareketlerin üssü haline gelen Sudan ile durum pek iyi sayılmaz. İran’dan ise, özellikle nükleer silah geliştirme çabaları nedeniyle kaygı duyuluyor. Tüm bunlar, Abdullah’ın, bölgede bir siyasi ve ekonomik reform dalgası başlatan diğer grup ile birlikte hareket etmekten başka çaresi olmadığını gösteriyor.”

1111770cookie-check‘Arap dünyasında taşlar oynadı mı?’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.