Arkeologların esrarlı ölümü

Avusturya Alplerinde 1991 yılında tesadüfen bulunan Similaun adamını ilk defa inceleyen arkeolog Konrad Spindler önceki gün 66 yaşında yaşama veda etti. Insburk üniversitesinde ögretim görevlisi olan Spindler, Similaun adamını inceleyen ekipte birbiri ardısıra yaşanan ölüm vakalarına eklenen beşinci halka oldu.

Spindler, Similaun buzulunda bulunduğu için bu adla anılan, arkeoloji literatüründe Otzi olarak adlandırılan buz adamıi incelemek için yıllarını verdi ve bu konuda “Frozen Fritz” adlı bir kitap kaleme aldı. Spindler’in ölümünden önce, Otzi ekibinde farklı uzmanlık dallarından gelen beş kişi de çesitli nedenlerle geçtigimiz yıllarda birbiri ardısıra yasamını yitirdi.

Otzi bilmecesinde ilk kurban Avusturyalılardan oluşan adli tabip ekibinde görevli Rainer Henn’di. Henn, Otzi üzerinde yaptığı otopsinin ardından buz adama iliskin önemli ipuçları elde etmiş ve bunları düzenlediği bir basın toplantısında uluslararası camiaya duyurmuş ve hemen ardından geçirdigi bir trafik kazasında yaşamını yitirmişti.

Otzi ekibinde görevli ikinci kurban ise Avusturyalı dağcı Kurt Fritz’di. Fritz, 19 eylül 1991 yılında similaun buzulunda keşfedilen Otzi’yi bulunduğu yerden alıp helikoptere taşıyan uzmanlar ekibinde görevli deneyimli bir dağcıydı. Fritz de birkaç yıl sonra çok iyi tanıdığı dağlık bir bölgede tırmanış sırasında kayarak düstü ve yaşamını yitirdi.

Otzi’nin dünyasına giren üçüncü kurban ise Rainer Hoelz adlı bir gazeteci oldu. Hoelz Avustuya televizyonu için mumya hakkında özel bir belgesel hazırlamakla görevlendirilmişti. Ancak belgeseli tamamlayamadan aniden yakalandığı beyin kanserine yenik düştü.

Dördüncü kurban ise akibeti buz Adam Otzi’yle paralellik gösteren ve Otzi’yi ilk defa kesfeden Helmut Simon. Gectigimiz yıl ekim ayında Simon Avusturya Alpleri’nde Bad Gastein mevkiinde kayboldu. Simon, Otzi’yi ilk defa bulduğunda bunun I. Dünya Savaşı’ndan kalma bir askerin cesedi olabilecegini düşünmüştü. Bu keşfinin ardından ilgili müzeleri haberdar etmisti. Simon resmi makamlar tarafindan ödüllendirilmediği için biraz hayal kırıklığına uğramıştı.

Alman turistler için Otzi’nin bulunduğu nokta ve koruma altına alındığı müzeye turlar düzenliyordu. Ancak tek başına çıktığı bir keşif gezisinde Simon da Otzi ile aynı kaderi paylaşarak buzlar altında yaşamını yirdi. Onun ölümünün ardından pekçok kişi Simon’un kendisini Otzi ile özdesleştirdigi ve benzer bir sonu seçtiği yorumunda bulundu.

Tarihöncesi çağlarda yaşadığı bilinen “Buz Adam Otzi” ise, ait olduğu kabile tarafindan öldürülmüştü. Otopsi raporlarunda Otzi’nin üzerinde dört başka kişiye ait kan lekeleri saptandı ve Otzi’nin öldürülmeden önce bu kişilerle mücadele ettigi anlaşıldı.

FOTOĞRAF: Konrad Spindler ve Ozi

1104070cookie-checkArkeologların esrarlı ölümü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.