‘Şaron iyi olsa bile bitti’

Kurucusu olduğu sağ kanat Likud partisini terkeden Ariel Şaron, daha merkezde bir oluşum diye nitelediği yeni bir partinin lideri olarak seçimlere hazırlanıyordu. İbranice ‘İleri’ anlamına gelen Kadima partisi, Şaron hastaneye kaldırılmadan önce kamuoyu yoklamalarında açık farkla önde gidiyordu.

İngiltere’nin ulusal pazar gazetelerinden Independent on Sunday, “Peki ya şimdi?” sorusuna yanıt arayarak, şu yorumu yaptı:

“Cuma günü yapılan bir anket şayet şu an bir oylama yapılsa Kadima’nın gene tek başına en çok sandalye toplayan parti olacağını gösterdi. Şaron’un liderliğinde 42 sandalye kazanacakken, şimdi sadece 2 milletvekili fire vererek 40 sandalyenin Kadima partisine gideceği tahmin ediliyor. Bu ankette İşçi Partisi’ne 18, Benyamin Netanyahu önderliğindeki yoluna devam eden sağ kanat Likud partisine ise 13 sandalye düşmüş.”

The Independent on Sunday, ”Kadima partisinin halen bu kadar güçlü görünmesi belki de kısmen Ariel Şaron’un hastalığının yol açtığı sempati oylarına dayanıyor” yorumunu yapan gazeteye göre bu anket, Şaron’un yerine partinin liderliğine geçen yardımcısı Ehud Olmert’e kamuoyunun destek verdiği şeklinde de değerlendirilebilir…

Ariel Şaron Likud’dan ayrıldığı zaman Ehud Olmert dahil partinin birçok önde gelenini yanında transfer etmişti. Gazete şimdi bu kişilerin Olmert etrafında birleştiğini öne sürdü.

ESKİ KUDÜS BELEDİYE BAŞKANI

Eski Kudüs belediye başkanı olan Ehud Olmert, gazetenin ifadesiyle, ”Doğu Kudüs’te İsrail yerleşimlerini güçlendirmek için elinden geleni yapan bir şahin” olarak tanınıyor.
The Independent on Sunday’e göre son yıllarda şahin sıfatını üzerinden attığı düşünülen Ehud Olmert, Başbakan Şaron’un Gazze’den geri çekiliş kararına en çok destek veren müttefiklerinden biriydi.

Gazete, Olmert’in tek taraflı olarak Batı Şeria’nın da belirli bölgelerinden geri çekilmeyi gündeme getirdiğini vurgulayarak, şu anki anket sonuçlarının da Mart’taki seçimlere kadar değişebileceğini hatırlattı.

Gazetenin görüşlerini aldığı İsrailli bir siyasi gözlemciye göre de; “Bir sonraki hükümeti Kadima ile İşçi Partisi’nin koalisyonu kurabilecek. Tabii ‘herşey Filistinlilerle sükunetin derecesine bağlı. Eğer şiddet olaylarında bir tırmanış yaşanırsa, İsrail kamuoyu da sağa kayarak Netanyahu’yu sandıklarda memnun edebilir.”

1121750cookie-check‘Şaron iyi olsa bile bitti’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.